طرح توجیهی کاشت درخت بادام (سال 99)pdf

طرح توجیهی درخت بادام در کشور ایران، از جمله بهترین طرحهای تولیدی – پرورشی است که زمینه اشتغال پایدار و توسعه اقتصادی را فراهم میکند. با توجه به اینکه درخت بادام از مهمترین درختهای دیمی به شمار میرود، کاشت و پرورش آن به روش آبی هم میتوانید برای کارآفرینان جوان بسیار سودمند باشد.
مزایای کاشت درخت بادام
در طرح توجیهی درخت بادام باید مزیتهای آن را مورد توجه قرار دهید. اصولاً در هر طرح توجیهی، مفید بودن آن باید از هر نظر مورد بررسی قرار بگیرد، این مهم نشان میدهد که آیا فعالیت در آن زمینه از توجیه اقتصادی خوبی برخوردار خواهد بود یا بهتر است روی طرحهای اقتصادی دیگر کار کرد.
- یکی از بهترین درختها برای مناطقی است که با مشکل کم آبی رو به رو هستند.
- درخت بادام در برابر خشکی، کم آبی و سرمای متوسط مقاومت بالایی دارد.
- هزینههای اولیه کاشت درخت بادام نسبت به سار درختها کمتر است.
- آفات و بیماریهای کمی به این درخت حمله میکند.
- در آب و هوای شرجی به خوبی رشد میکند.
- با گذشت زمان و هر سال بر محصولات بادام این درخت افزوده میشود.
- میوه آن از خواص بسیار بالایی برخوردار است.
- مشاغل مختلفی در کشور برای تولید محصولات غذایی خود به بادام وابسته هستند.
- کاشت درخت بادام میتواند باعث اشتغال زایی شود و به کاهش بیکاری جوانان شهری و به خصوص روستایی کمک کند.
سرمایه اولیه برای کاشت درخت بادام
در طرح توجیهی درخت بادام باید به سرمایه اولیه کار توجه کنید. این مهم به عوامل زیادی بستگی دارد. حداقل هزینه اولیه برای این کار 100 میلیون تومان است. البته این عدد حداقل هزینه اولیه است که با هزینه خرید زمین و یا اجاره آن متفاوت است. حداکثر سرمایه هم چیزی در حدود 300 تا 400 میلیون تومان است.
البته اگر کار شما بسیار گسترده است و مساحت زمین شما در حدود 600000 متر مربع باشد، باید در حدود 10 میلیارد تومان سرمایه برای احداث باغ بادام درختی در نظر بگیرید.
نکته:
«با توجه به عدم ثبات ارزشی در کشور ممکن است سرمایه اولیه شما افزایش و یا کاهش یابد. به همین دلیل همیشه حداکثر آن را در نظر بگیرید که دچار ضررهای ناشی از اختلال بازار نشوید»
تاریخچه درخت بادام
بین محققان و تاریخدانان در مورد هسته اولیه پیدایش درخت بادام اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد. با این حال این درخت بومی نواحی خاورمیانه و جنوب آسیا است. همچنین ریشه نام آن به زبان پارسی برمیگردد و از پارسی به زبانها ترکی، عربی و هندو راه یافته است.
با این حال برخی از منابع بر این باورند که اولین درختهای بادام در ایران هم پیدا شده است که نشان دهنده قدمت و سازگار بودن آن با آب و هوای این سرزمین است. در حال حاضر ایران 60 درصد از بادامهای دنیا را تولید میکند و در این زمینه در رتبه پنجم قرار دارد. ایالات متحده آمریکا و اسپانیا هم به ترتیب رتبه اول و دوم را به خود اختصاص دادهاند.
زمین مورد نیاز برای کاشت درخت بادام
یکی از موارد مهمی که در طرح توجیهی درخت بادام باید به آن توجه کنید، زمین مورد نیاز برای شروع کار است. اگر میخواهید که کار شما توجیه اقتصادی داشته باشد، باید حداقل یک هکتار زمین برای شروع کار در نظر بگیرید.
اگر خودتان از قبل زمینی دارید که سالها از آن استفاده نکردید، میتوانید آن را به زیر کشت ببرید. در غیر این صورت باید با در نظر گرفتن بودجههای قابل توجهی، زمین مورد نظر را خریداری کرده و یا اجاره کنید. البته باید قبل از کاشت بادامها چه به صورت بذر و چه به صورت نهال زمین را تقویت کنید.
زمین مورد نظر شما باید به اندازه مناسب آفتاب گیر باشد. چون درختان بادام باید در روز در حدود شش ساعت آفتاب دریافت کنند. بادام میتواند در آب و هوای مدیترانهای به خوبی رشد کند، اما در مناطقی بسیار خشک هستند و آفتاب سوزانی دارند، ممکن است نتواند محصول خوبی بدهد.
از این رو اگر در منطقه شما آفتاب زیاد است باید سمت جنوبی تنه درخت و شاخههای بزرگ را با دوغاب آهک رنگ کنید تا از آفتاب سوختگی و آسیبهای دیگر آن جلوگیری شود.
نکته:
«نباید بادامها را در منطقهای بکارید که رطوبت آن بالای 70 درجه است. البته رطوبت کمتر از 20 درجه هم در رشد این درخت اختلال ایجاد میکند»
خرید نهال بادام
اگر میخواهید که کاشت درخت بادام را با نهال شروع کنید، بهتر است از مکان مطمئن آن را بخرید. نهال بادام شیرین با بادام تلخ متفاوت است. بادام شیرین برای مصرف خوراکی است و از بادام تلخ برای مصارف دارویی و آرایشی استفاده میشود و نباید آن را خورد.
اگر نهال بادام شما آلوده باشد و یا از کیفیت خوبی برخوردار نباشد، ممکن است که درخت شما بتواند رشد کند، اما محصولی که در نهایت به دست میآید بسیار بی کیفیت است. اگر مشاهده میکنید که برخی از بادامها پوک هستند و یا طعم بدی دارند به دلیل عدم استفاده از نهال و یا بذر سالم است.
حداکثر و حداقل درجه حرارت مناسب برای بادام
درخت بادام میتواند حداقل در دمای 32 درجه سانتی گراد و حداکثر 42 درجه دوام آورد. کمتر و یا بیشتر از این میزان دما آسیبهای زیادی را به درخت بادام وارد میکند و باعث هدر رفت سرمایههای شما میشود. بنابراین در انتخاب زمین به دمای منطقه خود دقت کنید.
ویژگیهای خاک مورد نیاز درخت بادام
خاک مهمترین عنصر برای رشد بادامهای درختی است که باید ویژگیهای خوبی داشته باشد. از جمله:
- باید خاک را زه کشی کنید.
- خاک زمین شما باید عمق مناسبی داشته باشد.
- درختان بادام میتوانند در خاکهای شنی، لومی و یا خاک رس کاشته شوند.
- خاک محل مورد نظر باید با کمک ادوات کشاورزی صاف و یکدست شود..
آبیاری درخت بادام
در طرح توجیهی درخت بادام باید به آبیاری آن توجه ویژه داشته باشید. سال اول کاشت باید یک بار در هفته آن را آبیاری کنید. به طوری که در سالهای آینده هر دو یا چهار هفته باید یک بار به آن آب بدهید. یادتان باشد که نباید در دادن آب زیاده روی کنید.
درخت بادام به آب زیادی نیازی ندارد، به همین دلیل اگر بیش از حد این کار را انجام دهید باعث غرق شدن ریشهها در آب و در نهایت از بین رفتن آن میشود.
تغذیه بعد از کاشت بادام
یکی از موارد مهمی که به رشد بادام و پر بازده شدن درخت کمک میکند، تغذیه آن است. البته تغذیه در بادامهای کاشته شده باید با توجه به آزمایشات خاک منطقه مورد نظر انجام شود. اما به صورت کلی میتوانید از کود دامی و کود شیمیایی برای تغذیه درخت بادام استفاده کنید.
نکته:
«یادتان باشد که وقتی درخت بادام شکوفه میدهد، نسبت به سرما بسیار حساس میشود. به همین دلیل ترجیحاً در مکانهایی به کاشت آن بپردازید که از میزان سرمای متوسط و قابل تحملی برای درختان بادام برخوردار باشد»
نگهداری از بادامهای کاشته شده
در طرح توجیهی درخت بادام باید به نحوه نگهداری از نهالها و بذرهای کاشته شده هم بپردازید. در جایی که بادامها کاشته شده به احتمال زیاد عاملی چون کرم طوقه خوار، آفتها و یا سوسکهای چوب خوار به نهال حمله میکنند. به همین دلیل باید برای مبارزه با آن برنامه داشته باشید.
مبارزه با آفات از طریق سمپاشی، هرس کردن، حذف نهالهای اضافی، دور کردن حیوانات به خصوص خرگوشها و قطع ناحیه آلوده انجام میشود. بهتر است قبل از هر گونه عملیاتی برای از بین بردن بیماریها و آفتها از کارشناس مسائل کشاورزی کمک بگیرید.
برداشت محصول از درخت بادام
میوه بادام به دو صورت قابل برداشت است. قبل از اینکه کامل برسد میتوانید آن را به عنوان چغاله برداشت کنید و هم میتوانید اجازه دهید که میوه خشک شود و بعد آن را بچینید. برای اینکه میوه خشک آن را برداشت کنید بهترین زمان اینکار از نیمه دوم مرداد تا اواخر مهر است.
البته در هنگام برداشت باید پوست سبز آن جدا شود. کل مراحل چیدن و پوست گیری با کمک دستگاهها انجام میشود که هر پرورش دهندهای باید آن را در باغ خود داشته باشد. در طرح توجیهی درخت بادام باید به این مورد توجه کنید.
انبار کردن بادامها
بادامها را بعد از برداشت انبار میکنند. شرایط انبار باید کاملاً مساعد باشد تا بادامها کپک نزد و به حشراتی چون کرمها آلوده نشود.
- انبار باید کاملاً بهداشتی باشد و کلیه قسمتهای آن ضدعفونی شده باشد.
- همه انبار و محیط بیرون آن باید سم پاشی شود.
- سطح و دیوارهای انبار باید با سرامیک پوشیده شده باشد.
- دمای انبار برای نگهداری بادامها باید کاملاً خنک و به دور از هرگونه رطوبتی باشد.
- هیچ سوراخ و درزی در انبار نباید وجود داشته باشد، چون ممکن است حیوانات مختلف به بادامها حمله کنند و محصول شما از بین برود.
- از دستگاههای دور کننده حشرات و حیوانات در محل استفاده کنید.
- مسئولی را برای انبار در نظر بگیرید. این مسئول باید هر روز انبار را از نظر میزان دما، رطوبت و شرایط بادامها بررسی کند.
- دستگاههای تنظیم دما، رطوبت و همچنین دستگاههای اطفاء حریق در محل وجود داشته باشد.
- بادامها را در قفسههای بلند و در کیسههای توری نگهداری کنید تا راه برای ورود و خروج هوا داشته باشد.
نکته:
«وسایل حمل و نقل در مکان باغ و انبار داشته باشید. ماشین حمل بادام باید تمیز باشد. در ضمن این کار در کاهش هزینههای شما هم تأثیر زیادی دارد و نیازی نیست که برای تهیه ماشین زمان و هزینه صرف کنید»
استخدام نیروی انسانی
از جمله موارد مهمی که به طرح توجیهی درخت بادام شما اعتبار لازم را میدهد، بحث استخدام نیروی انسانی است. اگر درختان بادام خود را برای مصارف شخصی و در زمین محدودی کاشتهاید، میتوانید به صورت خانوادگی این پروژه را دنبال کنید و نیازی به استخدام ندارید.
در صورتی که درختان زیادی را به زیر کشت بردهاید و میخواهید بخش مهمی از نیاز کشور به بادام را تأمین کنید باید حداقل 25 نیروی انسانی استخدام کنید. این نیروها باید از زمان کاشت تا برداشت محصول در زمین به فعالیت مشغول شوند و شما باید طبق قانون اداره کار به آنها حقوق بدهید.
یافتن بازار هدف
بادام مصارف زیادی دارد و میتوانید با یک تحقیق ساده در اینترنت بازارهای هدف آن را شناسایی کنید. خشکبار فروشیها، عطاریها و شیرینیپزیها از جمله مهمترین خریداران بادام شیرین هستند. همچنین با عرضه آن به فروشگاههای مواد غذایی هم میتوانید آنها را به فروش برسانید و به درآمد خوبی برسید.
به غیر از مصرف خوراکی بادام، بخشی از آن به عنوان دارو هم استفاده میشود. در آزمایشگاههای مختلف از بادام تلخ و شیرین برای ساخت دارو و روغنهای پوستی استفاده میشود. به همین دلیل افراد فعال در عرصه داروسازی هم از جمله خریداران بادامهای شما هستند.
صادرات بادام درختی ایرانی
در طرح توجیهی درخت بادام باید به صادرات آن توجه کنید. خوشبختانه وضعیت صادرات خشکبار ایران خوب است و میتوانید با تمرکز بر امر صادرات به درآمد و سود خوبی برسید. کشورهایی چون هندوستان، ترکیه، عراق، افغانستان، پاکستان و روسیه از جمله کشورهایی هستند که میتوانید بادام خود را به آنجا صادر کنید.
نکته:
«برای صادرات بادام باید مجوز داشته باشید. این مجوز تنها با ثبت شرکت و ثبت برند به شما تعلق میگیرد. به همین دلیل قبل از اینکه به امر صادرات رجوع کنید، به دنبال دریافت مجوز آن باشید»
مجوز کاشت و فروش بادام
البته آنطور که از شواهد پیداست، افراد زیادی هستند که بادامهای باغ خود را به مردم میفروشند و مجوزی هم ندارند. اما این مهم برای تولیدات محدود صدق میکند. شما باید مجوز زمین، مجوز بهره برداری، مجوز بسته بندی، مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سازمان کشاورزی را داشته باشید. همه این موارد باید با ارائه سند زمین و یا اجاره نامه آن انجام شود.
نکته:
«در هنگام دریافت مجوز میتوانید با مراجعه به جهاد کشاورزی وام دریافت کنید. این وامها قابل توجه است و در بازپرداختهای طولانیتر به شما داده میشود»
سخن پایانی…
وسعت اراضی ایران بسیار زیاد است. از این رو این امکان را به کشاورزان و کارآفرینان میدهد تا روی تولید محصولات درختی کار کنند. حقیقتاً سرمایهگذاری در این زمینه ضمن تأمین خشکبار داخلی به اشتغال زایی جوانان کمک میکند.
توصیه میکنیم قبل از اینکه به صورت جدی وارد حوزه پرورش درخت بادام شوید، آموزشهای آن را بگذرانید. این آموزشها به شما کمک میکند تا در مواقع بحرانی بهترین عملکرد را از خود نشان دهید.
هر چقدر با تجربه بیشتر کار کشت درخت بادام را آغاز کنید، محصولی که در نهایت به دست میآورید، با کیفیت خواهد بود. همیشه یادتان باشد در هر صنعتی باید به کیفیت نهایی کار اهمیت دهید. این مهم تنها با مدیریت قوی، دانش و استفاده از آخرین تکنیکهای کشاورزی به دست خواهد آمد.
پیشنهاد به مطالعه: طرح توجیهی کاشت درخت پالونیا 99 —– طرح توجیهی کاشت درخت اکالیپتوس 99
طرح توجیهی کاشت درخت بادام نیز با در اختیار قرار دادن اطلاعات مالی سودمند شما را از ریز هزینه و درآمد این کسب و کار آگاه می سازد.