طرح توجیهی کاشت درخت اکالیپتوس نگارش سال 98
طرح توجیهی کاشت درخت اکالیپتوس نگارش سال1402(pdf+word)
در این مقاله به بررسی و آموزش کاشت و زراعت درخت اکالیپتوس می پردازیم و طرح توجیهی اکالیپتوس نگارش 1402 را برای بررسی میزان هزینه و درآمد حاصله قرار داده ایم. در چند دهه اخیر مطالعات و آزمایش های زیادی روی گونه های مختلف اکالیپتوس انجام شد. در طرح های جنگل کاری آزمایشی از 8 گونه استفاده شد و تنها یک گونه به نام E.camaldulensis به علت سازگاری اکولوژیکی فراوان برای تولید چوب و الوار، خمیر کاغذ روکش گیری، مصارف دارویی، زینتی، تولید روغن های تجاری، مورد توجه بسیاری از کشورها قرار گرفته است.

مزایای کشت اکالیپتوس برای زراعت چوب

  • رشد سریع و کوتاه بودن دوره بهره برداری با توجه به هدف کاشت.
  • مصار و کاربردهای متنوع شامل(تیر، خمیرکاغذ، ستون، چوب صنعتی، ابریشم مصنوعی، تراورس).
  • قابلیت کشت در اراضی فقیر و خاک هایی که برای کشاورزی مناسب نیستند.
  • استفاده بعنوان بادشکن در حاشیه مزارع.
  • آسان بودن تکثیر.
  • حفاظت از حاشیه رودخانه ها، جاده ها و ایجاد تفرجگاه.
  • مقاومت به خاکهای شور و قدرت تجدید حیات پس از آتش سوزی.
  • مصارف دارویی(با ارزش اقتصادی بالا)

کاشت، داشت و برداشت درخت اکالیپتوس

با توجه به مزایای کاشت و زراعت درخت اکالیپتوس در بهبود و توسعه اقتصادی، کشاورزی حفاظتی، مصرف صنعتی و دارویی لازم است با نحوه کاشت، نگهداری و برداشت آن آشنا شویم. {در طرح توجیهی کاشت درخت اکالیپتوس تمامی هزینه ها قبل از کاشت تا برداشت محاسبه شده است.}  

☑️ نکات مورد توجه در جنگل کاری با اکالیپتوس

  1. انتخاب گونه مناسب و سازگار با منطقه.
  2. کشت گونه و نهال مناسب.
  3. تهیه مناسب زمین.
  4. استفاده از روش های کاشت دقیق و کنترل علفهای هرز.
  5. جمع آوری بذر در زمان مناسب.

☑️ نحوه جمع آوری بذر اکالیپتوس

برای جمع آوری بذر اکالیپتوس باید در اواخر تابستان تا اوایل پاییز شاخه های بذردار درختان سالم را که رنگ کپسول آنها از سبز به قهوه ای متمایل شده را جدا کرده و روی پلاستیک یا پارچه های ضخیم پهن نمود. پس از چند روز بذرهای بارور از کپسول جدا می شوند که البته تخمک های غیرباروز کوچکتر و سبکتر نیز ریزش می کنند.  

☑️ کاشت بذر اکالیپتوس در خزانه

کاشت بذر اکالیپتوس در استان خوزستان در دو فصل انجام می شود که در ادامه دو کشت بهاره و پاییزه در خزانه توضیح داده می شود. در صورتی که تجربه ای در خصوص کشت بذر ندارید و یا تمایل به صبر کردن تا رشد جوانه ها ندارید، بهتر است نهال های آماده و سالم را از تولیدکنندگان نهال تهیه نمایید. مزیت این روش، استفاده از نهال باکیفیت و صرفه جویی در زمان می باشد.
1️⃣ کاشت بهاره بذر اکالیپتوس در خوزستان
معمولاً در اواخر اسفند تا اواسط فروردین بذرها در گلدان های پلی اتیلنی به طول 25 و قطر 15 سانتی متر کاشته می شوند. خاک سبک(منظور رسوب های حاشیه رودخانه است.) با کود حیوانی با کود حیوانی به نسبت 1 به 3 مخلوط و در هر گلدان 0.5 تا 0.2 گرم بذر کشت می شود. برای جلوگیری از خروج بذرها از گلدان در هنگام آبیاری و همچنین حفظ رطوبت خاک، پس از کشت سطح گلدان ها را با سبوس برنج پوشش می دهند. در تابستان اول پس از جوانه زنی بذرها، باید مراقبت های لازم از جمله حذف علف های هرز، عملیات تنک و آبیاری مناسب صورت پذیرد. 3 آبیاری به منظور استقرار اولیه نهالها ضروری می باشد.
2️⃣ کاشت پاییزه بذر اکالیپتوس
در کشت پاییزه می توان از اواخر شهریور تا اواخر مهرماه بذر اکالیپتوس را در خزانه کش نمود. کاشت بهاره نسبت به کشت پاییزه ترجیح داده می شود. چون در اوایل بهار شرایط دما برای سبز شدن بسیار مناسب است و در طول تابستان و پاییز تا زمان انتقال به عرصه(اواسط دی تا اواخر اسفند همان سال) به دلیل فرصت کافی و شرایط مطلوب نهال ها از رشد خوبی برخوردار خواهند شد.

طرح توجیهی برای کاشت اکالیپتوس

سرمایه گذاری در کسب و کار زراعت درخت اکالیپتوس بدون داشتن اطلاعات درباره آینده مالی آن بسیار خطرناک و ریسک فراوان دارد. طرح توجیهی کاشت درختان اکالیپتوس شما را میزان هزینه ها و درآمد های حاصل از آن مطلع کرده و ریسک سرمایه گذاری روی این طرح را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهد.

خلاصه ای از طرح توجیهی اکالیپتوس 1402

برگشت سرمایه سال ششم
نرخ بازده داخلی(IRR) %55
تعداد درخت در ۲۰ هکتار ۲۱۷۸۰
فاصله کاشت ۳*۳
میانگین وزن چوب از هر درخت ۳۰۰ کیلوگرم
تعداد دوره برداشت در ۱۸سال ۳ دوره

☑️ فاصله کاشت نهال اکالیپتوس

با توجه به هدف، کیفیت و ارزش محصولات حاصل از یک توده، رویشگاه، شرایط اقلیمی و سن برداشت، فاصله کاشت را می توان از 2×2 متر تا 5×5 در نظر گرفت.

☑️ تعداد نهال در هر هکتار

تعداد نهال در هر هکتار با توجه به فاصله کاشت متغیر است. بصورت زیر؛
  • فاصله 2×2 ⇐ 2500 اصله نهال
  • فاصله 3×3 ⇐ 1111 اصله نهال
  • فاصله 4×4 ⇐ 625 اصله نهال
  • فاصله 5×5 ⇐ 400 اصله نهال

☑️ بهترین فصل برداشت اکالیپتوس

بهترین زمان برای برداشت اکالیپتوس در فصل خواب یعنی اواسط تا اواخر بهمن ماه می باشد. که در اینصورت جست های تشکیل شده از ابتدای بهار و پس از برداشت بسیار قوی بوده و در اواسط تابستان چوبی شده و با داشتن بافت مقاوم می توانند سرمای پیش رس پاییزه را بدون هیچ خطری تحمل نمایند. برداشت در فصل خواب مانع از جدا شدن پوست کُنده و حذف جوانه های موجود می گردد و از این طریق موجب تولید جست های بیشتری می شود.

☑️ ابزار و روش برش اکالیپتوس

ابزار برش اکالیپتوس باید کاملاً برنده باشد تا مقطع ایجاد شده کاملاً سالم، بدون پارگی یا زخم و جدا شدن پوست از تنه صورت گیرد و سبب پوسیدگی کنده درخت نگردد.  استفاده از اره های برقی یا موتوری این برش را به خوبی انجام می دهند و بهتر است این برش به شکل مورب باشد.

☑️ بهترین ارتفاع برش اکالیپتوس

بهترین مقطع برش درخت اکالیپتوس باید نزدیک به سطح زمین و در ارتفاع 15 سانتیمتری از سطح زمین باشد. در این ارتفاع احتمال پوسیدگی بسیار کاهش می یابد و سبب افزایش عملکرد چوب و قوی شدن آن می شود.

☑️ سن و زمان برداشت اکالیپتوس

با توجه به نوع استفاده شما از درخت اکالیپتوس، شرایط پرورش و نگهداری و شرایط اقلیمی سن و زمان برداشت متفاوت خواهد بود. در استان خوزستان به عنوان یکی از استانهای پیشرو و مستعد در زمینه کاشت اکالیپتوس گونه E.camaldulensis 9616 می توان در سن 3 تا 5 سالگی برای چوب و الوار و در سن 6 تا 7 سالگی برای خمیر کاغذ و در سن 7 سالگی برای تامین چوب صنعتی و تراورس برداشت کرد.

☑️ جوانه زنی مجدد

معمولاً روی هر کُنده درخت اکالیپتوس حدود 50 تا 100 جوانه می روید. البته هرچقدر کنده قوی تر باشد این جوانه ها ممکن است بیشتر هم باشند.

☑️ تعداد جست ها در هر کنده چقدر باشد؟

با توجه به هدف و کیفیت مورد نظر شما ممکن از تعداد 50 تا 100 جوانه، تعداد مشخصی را انتخاب کرده و مابقی را قطع کنید. بهترین استراتژی در نگهداری تعداد جست ها، 2 تا 3 جست در هر کُنده می باشد. پیشنهاد به مطالعه: آموزش کاشت درخت پالونیا درخت کالیپتوس در آب و هوای گرمسیری خشک و نیمه مرطوب (مانند خوزستان ، هرمزگان، بوشهر، سیستان بلوچستان، مازندران، یزد، قم، اصفهان و شیراز) رشد بسیار چشمگیری دارد و در نواحی سردسیر که دمای زیر °0 دارند، مناسب نیست و قابلیت رشد و شکوفایی ندارد.
 
منبع: با تشکر از محمدحسین صالح شوشتری محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان و تالار ترویج دانش و فنون کشاورزی
4.5/5 - (11 امتیاز)