طرح توجیهی کاشت گل محمدی سال 1400 (pdf doc)
طرح توجیهی کاشت گل محمدی میتواند زمینههای شروع یک تجارت جذاب و شگفت انگیز را برای شما فراهم کند. از آنجایی که این گل در دسته گلهای درمانی قرار میگیرد، ضمن برخورداری از توجیه اقتصادی با تمرکز بر امر درمانی، میتواند به بهبود محیط زیست آسیب دیده ایران هم کمک کند.
تاریخچه گل محمدی
طی تحقیقاتی که طبیعت شناسان و باستان شناسان انجام دادند، اولین گل رزهای کشف شده مربوط به 30 میلیون سال پیش است. برای اولین بار در دنیا کشور چین برای تزیین کردن از گل محمدی استفاده کرده و تا چندین قرن بعد هم در مراسم مختلف این سبک تزیین استفاده میشد.
در ایران نیز استفاده از گل محمدی خشک شده بسیار رایج بوده و محققان معتقدند استفاده از آن به 2500 سال پیش بازمیگردد. البته در ابتدا این گل برای بوی خوبش در نزد ایرانیان محبوب بوده، طوری که در زمان ساسانیان باغهایی از گل محمدی معطر کاشته میشده و برای خوشبو کردن دربار آن را به کار میگرفتند.
از دوران گذشته در طب سنتی ایرانی از گل محمدی خشک شده، برای درمانی بیماریها و رسیدن به آرامش استفاده میکردند و این شیوه استفاده تا به امروز هم بسیار رایج است. همواره این گل مورد احترام همه مردم ایران قرار دارد.
مزیتهای کاشت گل محمدی
همانطور که میدانید برای شروع هر نوع از فعالیتهای اقتصادی باید به مزایا و معایب آن هم بپردازید. این مهم به شما کمک میکند تا نسبت به توجیه پذیری طرح مورد نظر، اطلاعات جامعی به دست آورید و تردیدهای خود را برای شروع کار را کنار بگذارید.
- گلهای محمدی نسبت به سرما و گرما مقاوم هستند.
- از گل محمدی میتوان محصولاتی چون گلاب، اسانس، عطر، مربا و حتی برگ خشک شده را تولید کرد.
- از گل محمدی برای برطرف کردن بیماریها از جمله ناراحتیهای اعصاب، مشکلات خواب و بهبود وضعیت فکری استفاده میکنند.
- از روغن آن برای کاهش دردهای عضلانی استفاده میشود.
- این گل را میتوان به صورت دیم به زیر کِشت برد.
- از جمله گلهایی است که در شرایط کم آبی مقاومت بالایی دارد.
- در زمینهای سنگلاخی هم به خوبی رشد میکند و گلهای زیبایی میدهد.
- در زمینهایی که خاک آن شور است هم زنده میماند.
- قیمت نهال گل محمدی در سال 99 مقرون به صرفه است.
- این قدرت را دارد که با ریزگردها و گسترش بی رویه بیابانها در مناطق خشک، مقابله کند.
نکته:
«هر چند که گل محمدی در زمینهای شور دوام میآورد، اما اگر زمین مورد نظر شما از شوری کمتری برخوردار باشد، راحتتر، سریعتر و سالمتر به مرحله گل دهی میرسد»
معایب پرورش گل محمدی
- در بازار فروش گلاب، معمولاً مراکزی که گلابهای تقلبی را به فروش میرسانند زیاد است.
- قیمتهای پایین گلابهای تقلبی باعث بر هم ریختن بازار قیمت گلابهای اصلی شده است.
- خریداران بیشتر تمایل دارد که گلاب را با حجم کم بخرد و این یعنی برای فروش گلاب با حجم و قیمت بالا مشتری زیادی وجود ندارد.
- نظارتی بر روی قیمتهای گل محمدی چه به صورت اسانس و چه به صورت گل خشک شده وجود ندارد. از این رو عمده فروشان خودشان روند قیمتگذاری را انجام میدهند.
- وجود تعداد زیادی تولید کننده گل محمدی، رقابت را سخت کرده و باید برای مطرح شدن و تأمین بخش مهمی از نیاز داخل، به صورت ویژه کار کنید تا از رقبا پیشی بگیرید.
جزئیات طرح توجیهی گل محمدی سال 1400
کلیه هزینه ها و موارد مالی مربوط به کاشت تا برداشت گل محمدی در طرح توجیهی فعلی نهفته است.
سرمایه ثابت طرح | 60 میلیون تومان |
سرمایه کل | 114 میلیون تومان |
فاصله کاشت | 2*3 |
نرخ بازده داخلی(IRR) | 52% |
برگشت کل سرمایه | 3.65 سال |
تعداد سالهای بهره برداری | 10 سال |
متراژ زمین محاسبه شده | 1 هکتار |
https://goldenplan.ir/product/golmahamadi1400/
آموزش کاشت گل محمدی
برای اینکه بتوانید بهترین گلها را بکارید و از طریق تجارت آن به سودهای خوبی برسید، باید به صورت ویژه آموزش ببینید. مراکز فنی و حرفهای و آموزشگاههای آزاد میتوانند در این زمینه به شما کمک کنند. البته اگر به صورت حضوری در برخی از مراکز پرورش گل محمدی حضور یابید، میتوانید به صورت تجربی با این کار آشنا شوید.
آشنایی اولیه به شما دید بازتری برای هدفی که در پیش رو دارید، ارائه میدهد. هر چقدر با دانش بهتری وارد تجارت کاشت گل محمدی شوید، نتیجهای که در انتها به دست میآورید، سودآورتر خواهد بود. موضوع آموزش، برای تدوین بهتر طرح توجیهی کاشت گل محمدی هم مؤثر است.
سرمایه اولیه برای شروع کار
به عنوان یک کارآفرین باید از ریز جزئیات هزینههای اولیه و احتمالی که در حین کار رخ میدهد اطلاع داشته باشید و برای آن بودجههایی را در نظر بگیرید. با توجه به نوسانات ارزی در کشور همیشه بالاترین میزان سرمایه اولیه را مورد توجه قرار دهید.
البته این حداقل و یا حداکثر سرمایه اولیه از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی قصد دارند که کار خود را با حداقل سرمایه یعنی 800 هزار تومان آغاز کنند و برخی دیگر میخواهند 100 میلیون تومان سرمایه اولیه را برای اینکار در نظر بگیرید.
در مورد اعداد و ارقام شروع هر کاری باید بگوییم که هیچ نرخ مشخصی وجود ندارد. سرمایه اولیه شما ارتباط مستقیمی با هدفتان دارد. مثلاً اگر میخواهید ضمن برطرف کردن نیازهای داخلی به فکر صادرات هم باشید، طبیعتاً سرمایه اولیه شما بسیار زیاد خواهد شد.
اما اگر میخواهید که یک کسب و کار جمع و جور داشته باشید و تنها نیاز منطقه سکونت خود را تأمین کنید، حداقل سرمایه اولیه، برای شروع کارتان کافی خواهد بود. به همین دلیل باید در طرح توجیهی کاشت گل محمدی، جزئیات وسعت کار را به صورت دقیق ذکر کنید.
زمین مورد نیاز برای کاشت گل محمدی
در طرح توجیهی کاشت گل محمدی باید برای وسعت زمین خود نیز برنامهریزی کنید. مثلاً اگر میخواهید که 30 تُن در سال گل محمدی درجه یک برداشت کنید، باید در حدود 15 هکتار زمین داشته باشید. این زمین را میتوانید به دو روش به دست آورید.
اول اینکه با پرداخت اجاره، زمین را به صورت سالیانه در اختیار داشته باشید و دوم اینکه میتوانید زمین مورد نظر خود را خریداری کنید. بهترین کار همین خرید زمین است. با خرید زمین دیگر در مورد پرداخت اجاره بها، نگران نیستید و میتوانید روی کیفیت محصول خود تمرکز کنید.
تأمین آب مورد نیاز گلها
هر چند گلهای محمدی با کمترین مقدار آب هم به حیات خود ادامه میدهند، اما در شرایطی که میزان بارندگی سالیانه به اندازه کافی نیست، باید از سیستم آبیاری قطرهای استفاده کنید. در واقع گلهای محمدی کاشته شده بلافاصله بعد از کاشت به آب نیاز دارند. به خصوص هنگامی که زمان گل دهی آنها فرا میرسد باید آبیاری شوند. در غیر این صورت استرس کم آبی به جان گلها افتاده و آنها خشک خواهند شد.
نکته:
«آبیاری باید کاملاً حرفهای انجام شود. اگر خودتان آب میدهید هرگز روی گلها آب نریزید، به همین دلیل سیستم آبیاری قطرهای را پیشنهاد میکنیم، چرا که ریسک آبیاری را بسیار کاهش میدهد»
در طرح توجیهی کاشت گل محمدی سال 1400 هزینه سیستم آبیاری قطره ای برآورد شده است.
میزان دمای مورد نیاز گلها
با توجه به مقاوم بودن گل محمدی نسبت به سرما و گرما، باید دقت کنید که برای این مهم نیز حد نصابی وجود دارد. گل محمدی در طول روز باید تحت دمای 2 تا 30 درجه قرار بگیرید و در طول شب دمای آن باید بین 18 تا 20 درجه سانتی گراد باشد.
اگر دما کمتر از 10 درجه و یا بیشتر از 30 درجه باشد، گلها پژمرده شده و خشک میشوند. در صورتی که از بین نروند، به شدت کیفیت خود را از دست میدهند و نمیتوانید از آنها اسانس تولید کنید.
برداشت گل محمدی
برداشت گل محمدی زمان مخصوصی دارد و نمیتوانید هر زمانی که گل داد آنها را برداشت کنید. اصولاً عمر گل کوتاه است و گل محمدی تنها یک روز میتواند سرحال و پر رنگ باقی بماند، بعد از یک روز رنگ خود را از دست میدهد. این گل فقط یک بار در سال گلدهی دارد و بر اساس ترتیب کاشت آن میتوانید از اوایل اردیبهشت تا اوایل تیرماه آن را برداشت کنید. اگر میخواهید گلهای محمدی را سالم به محل فرآوری منتقل کنید، باید قبل از طلوع آفتاب صبحگاهی و زمانی که هنوز هوا خنک است، کار برداشت را آغاز کنید.
نکته:
«گل محمدی تا شش سال میتواند گل بدهد. به همین دلیل اگر بهترین روشهای مراقبتی را از زمان کاشت تا برداشت به کار بگیرید، هر ساله گلهای بهتری را به دست خواهید آورد»
استخدام نیروهای انسانی
اگر بخواهید در وسعت 15 هکتار گل محمدی را پرورش دهید و به تولید 30 تُن در سال برسید، باید حداقل 23 نفر را استخدام کنید. این افراد باید از زمان کاشت، داشت و تا مرحله برداشت در محل آماده باشند و فعالیتها خود را انجام دهند.
نیروهای شما باید به دو دسته خدماتی و همچنین متخصصین تقسیم بندی شوند. مثلاً نیروهای خدماتی وظیفه آبیاری، مرتب نمودن محل، مراقبت از ورود جانوران و حمل به بازارهای هدف را بر عهده دارند.
نیروهای متخصص، کارشناسان کشاورزی هستند. این نیروها باید میزان دقیق کوددهی، کنترل آفات و سایر مشکلات گلها را به موقع شناسایی کنند و برای رفع آن بهترین راهکارها را ارائه دهند. فراموش نکنید که یکی از مواردی که به طرح توجیهی کاشت گل محمدی شما جنبه توجیه پذیری میدهد، همین بحث اشتغال زایی است.
نکته:
«میتوانید نیروهای انسانی خود را به صورت فصلی استخدام کنید. حقوق آنها را باید با توجه به شرایط زمین و حجم کار و بر اساس قانون وزارت کار، پرداخت کنید»
نکات مهم در پرورش گل محمدی
- تا مدت زمان دو سال از کاشت اولیه گل، باید هر 11 تا 14 روز یک بار آن را آبیاری کنید.
- در کاشت گلها باید فاصله را رعایت کنید. به این ترتیب اگر خواستید که گلها را بچینید به خاطر کمبود جا به سایر گلها آسیب وارد نمیشود. بهترین فاصله یک در دو است.
- اگر زمین شما عاری از هر گونه مواد مغذی است، باید به گلها کود حیوانی و شیمیایی بدهید. بهتر است که اولویت شما کود حیوانی باشد و تنها یک بار در سال کود شیمیایی به گل بدهید.
- استانهای اصفهان، کرمان، خراسان رضوی، گلستان، گرگان، ارومیه، دلیجان و سمنان شرایط مسائدی برای کاشت و پرورش گل محمدی را دارند.
- برای فروش گل محمدی زمان مناسب آن را در نظر بگیرید. فروش آن در اوایل خرداد ماه میتواند بسیار سودمند باشد. چون در این موقع مردم برای تهیه گل محمدی چیده شده روانه بازارهای فروش میشوند.
- در کلیه مراحل کاشت، داشت و برداشت گل محمدی باید اصول بهداشتی و استانداردهای جهانی را رعایت کنید.
- برای خشک کردن گل محمدی باید از دستگاههای به روز موجود در بازار استفاده کنید. این مهم از تغییر رنگ و همچنین کیفیت گلها میکاهد.
آلودگی گل محمدی
گل محمدی هم به دلیل حمله حشرات و کنهها دچار آلودگیهای زیادی میشود. بخش مهمی از آنها، گلها را خشک کرده و از بین میبرند. به همین دلیل قبل از شروع پرورش گلها، باید زمین را از هر گونه آلودگی احتمالی پاکسازی کنید.
همچنین طبق دستور کارشناس کشاورزی حاضر در محل باید در فواصل زمانی مختلف از سمهای استاندارد استفاده کنید. در طرح توجیهی کاشت گل محمدی باید انواع مختلفی از آلودگیهایی که گلها به آن مبتلا میشوند را مورد بررسی قرار دهید.
نکته:
«اگر از تخصص کافی برخوردار نیستید، در صورت مشاهده حشرات، به صورت خودسرانه آنها را سم پاشی نکنید، اگر دز مورد استفاده شما بیشتر از حد معمول باشد و یا از سم نادرستی استفاده کنید، این کار باعث از بین رفتن کلیه گلهای مزرعه شما خواهد شد»
شناسایی بازار هدف (فروش گل محمدی)
در طرح توجیهی کاشت گل محمدی باید به بازار هدف منطقه و کشوری که در آن قرار دارید، توجه ویژه داشته باشید. خوشبختانه مصرف گل محمدی و سایر محصولات وابسته به آن از رونق خوبی برخوردار است. به همین منظور میتوانید گل محمدی خشک را به دو شکل باز و غنچه به فروش برسانید. به خاطر دارویی بودن آن، مردم مصرف کننده اصلی این گلها هستند. فروش آن به صورت اسانس، گلاب، عصاره و همچنین عطر در کشور بسیار رایج است.
میتوانید محصولات تولیدی خود را به عطاریها، خشکبار فروشیها، فروشگاههای مواد غذایی و مراکزی که به صورت ویژه فقط به فروش عرقیات میپردازند، بفروشید.
بازاریابی گل محمدی
فروش بالا به کیفیت بازاریابی شما بازمیگردد. بازاریابی باید به روشهای مختلفی انجام شود از جمله: تلفنی، حضوری و اینترنتی. در واقع باید برای محصولات گل محمدی خود یک برند ثبت کنید. ثبت برند هم منوط به دریافت مجوز برای تأسیس شرکت است. همه این مراحل میتواند هزینههای قابل توجهی را برای شما فراهم کند، اما یادتان باشد که این مهم شما را وارد جریان بازاریابی مثبت میکند و بر تعداد مشتریان وفادار شما میافزاید.
صادرات گل محمدی
یکی از اصول مهمی که باید در طرح توجیهی کاشت گل محمدی به آن توجه کنید، بحث صادرات است. شاید کشورهای دیگر به روشهای خاص خودشان از گل محمدی استفاده کنند، اما اسانس آن در صنعت غذا و شیرینیپزی بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل کلیه کشورهای همسایه از جمله عراق، پاکستان، ارمنستان، افغانستان، جمهوری آذربایجان و برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا از جمله خواهان اسانس گل محمدی ایرانی هستند. به همین دلیل میتوانید با فروش گل محمدی و یا سایر محصولات آن به کشورهای خارجی به سود بالایی برسید.
نکته:
«برای صادر کردن محصولات گل محمدی باید از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مجوز بهداشتی و مجوز بستهبندی داشته باشید»
سخن پایانی…
مطالب گفته شده نشان میدهد که فعالیت در زمینه کاشت گل محمدی میتواند از توجیه اقتصادی خوبی برخوردار باشد. با داشتن یک مدیریت قوی، کسب دانش لازم، ریسک کردن، توجه به صادرات، یافتن بهترین بازار هدف و تمرکز بر اشتغال زایی میتوانید آینده روشنی در این کار داشته باشید.
https://goldenplan.ir/product/golmahamadi1400/