طرح توجیهی پرورش شترمرغ مولد و گوشتی سال 99
طرح توجیهی پرورش شترمرغ مولد و گوشتی (سال 1400)pdf.word

بسیاری از کارآفرینان به دنبال راه‌اندازی کسب و کارهای پولسازی هستند که موفقیت‌های مادی خوبی را برایشان رقم بزند.
اگر شما نیز به دنبال چنین مشاغلی هستید، می‌توانید از طرح توجیهی پرورش شترمرغ استفاده کنید. این طرح به شما کمک می‌کند تا با کلیت اصلی پرورش شترمرغ آشنا شوید و ابهامات لازم را برطرف سازید.

جزئیات طرح توجیهی پرورش شترمرغ 1400

تعداد گله: 150 رأس
مبلغ سرمایه گذاری ثابت:  12174 میلیون ریال
سرمایه در گردش(2 ماه): 445 میلیون ریال
مبلغ تسهیلات: 9800 میلیون ریال
مبلغ بهره: 142 میلیون ریال
دوره بازگشت سرمایه: 2 سال
نرخ بازده سرمایه گذاری(IRR): 108%
خالص ارزش فعلی سرمایه: 59114 میلیون ریال

اهمیت پرورش شترمرغ

شترمرغ یک پرنده بزرگ با خاصیت فراوان است. در واقع همه بدن این پرنده قابلیت سوددهی دارد که می‌تواند جایگزین گوشت‌های مختلف شود. از طرفی دیگر شترمرغ جزو پرندگانی‌ است که بیشتر کشورهای دنیا به پرورش آن روی آوردند و به اهمیت آن پی بردند.

  • گوشت این پرنده شباهت زیادی به گوشت گوساله دارد.
  • متخصصان تغذیه مدعی هستند که سلامت غذایی شترمرغ در سطح بالایی قرار دارد.
  • طبع گوشت شترمرغ گرم و خشک است و از نظر طب سنتی برای افراد با طبع سرد مفید خواهد بود.
  • به غیر از گوشت آن، تخم شترمرغ و پوست آن نیز از کیفیت بالایی برخوردار است و طرفداران خاص خود را دارد.

توجیه پذیری اقتصادی پرورش شترمرغ

شاید برایتان سؤال باشد که پرورش شترمرغ از توجیه اقتصادی خوبی برخوردار است یا خیر. از آنجایی شترمرغ پرنده‌ای سخت جان است و می‌تواند در شرایط آب و هوایی مختلف دوام آورد، باید بگوییم که دردسرهای کمتری نسبت به مرغ دارد و کمتر باعث به وجود آمدن هزینه‌های اضافی می‌شود. از طرف دیگر به دلیل افزایش قیمت گوشت، اگر شترمرغ‌های شما برای تولید داخل پرورش پیدا کنند، بخش مهمی از قیمت‌ گوشت‌های مصرفی مردم کاهش پیدا می‌کند.

همچنین به دلیل استخدام افراد و اشتغال زایی به کاهش مشکل بیکاری نیز کمک خواهد کرد.

به همین دلیل پرورش شترمرغ از توجیه اقتصادی خوبی برخوردار است.

افزایش سطح دانش

برای اینکه در کار پرورش شترمرغ موفق عمل کنید، باید دانش اولیه خود را بالا ببرید. افراد زیادی بودند که بدون توجه به اطلاعات لازم و تنها بر اساس تجربیات دیگران وارد کار شدند و در نهایت جز ضرر مالی و تلف شدن پرنده‌ها چیزی به دست نیاوردند. می‌توانید با شرکت در دوره‌های حضوری و مجازی پرورش مرغ که از طرف سازمان‌ها و آموزشگاه‌های دولتی و خصوصی برگزار می‌شود، دانش و مدرک لازم برای شروع به کار را به دست آورید.

طرح توجیهی پرورش شترمرغ

برای فعالیت در زمینه‌‌های تجاری و راه انداختن یک کسب و کار تازه، باید به سراغ طرح توجیهی بروید. طرح توجیهی پرورش شترمرغ می‌تواند ابعاد مختلفی را به خود بگیرد. به همین دلیل باید به ریز جزئیات کاری که می‌خواهید انجام دهید، توجه داشته باشید تا به عنوان یک کارآفرین دچار خسارت‌های احتمالی نشوید.

مقدار سرمایه اولیه برای شروع کار

این مهم دامنه‌های وسیعی را به خود می‌گیرد. همه افراد از یک بودجه مشخصی برخوردار نیستند و به همین دلیل شاید استفاده از اعداد کمی سخت باشد. اما باید در طرح توجیهی پرورش شترمرغ حداقل و حداکثر هزینه‌ شروع کار را در نظر بگیرید. سرمایه اولیه بسته به وسعت کار شما متغیر است. افرادی که می‌خواهند کار خود را محدودتر آغاز کنند باید 40 میلیون تومان هزینه را در نظر بگیرند. اما کارآفرینانی که قصد دارند کار خود به صورت بسیار گسترده آغاز کنند، باید حداقل بودجه لازم را 500 میلیون تا 1 میلیارد تومان در نظر بگیرند.

نکته:

«با توجه به عدم ثبات ارزی در کشور، قیمت‌های گفته شده می‌توانند افزایش و یا کاهش یابند»

بررسی درآمد و فروش

اینکه کار مورد نظر شما تا چه مقداری درآمدزایی می‌کند و باعث رونق اقتصادی می‌شود، از جمله مهم‌ترین نکات در طرح توجیهی پرورش شترمرغ است. درآمد شما بستگی به وسعت کارتان دارد. اگر خوب عمل کنید و مشکلی ایجاد نشود، حداقل 10 میلیون تومان و حداکثر 100 تا 150 میلیون تومان از فروش محصولات شترمرغ درآمد به دست خواهید آورد. در پروژه های بزرگتر سود میلیاردی هم دور از انتظار نیست.

نکته:

«در همان سال اول نیز بخش مهمی از سرمایه شما بازمی‌گردد. البته به شرطی که بتوانید برای تخم‌ها، گوشت و پوست شترمرغ بازار خوبی پیدا کنید».

ایجاد مزرعه پرورش شترمرغ

برای اینکه بتوانید شترمرغ پرورش دهید باید مکانی را برای آن در نظر بگیرید. شترمرغ پرنده بزرگی است. از این رو نمی‌توانید در زمین‌های کوچک آن را پرورش دهید. به همین دلیل هزینه لازم برای خرید و یا اجاره یک مزرعه بزرگ را در نظر داشته باشید.در طرح توجیهی پرورش شترمرغ اختصاصی جزئیات مزرعه را به دقت ذکر کنید. در صورتی که مزرعه شما فاکتورهای لازم را نداشته باشد، در مرحله صدور مجوز، دچار مشکلات اساسی خواهید شد.

ویژگی‌های مزرعه پرورش شترمرغ

  • در مزرعه خود باید فضایی را برای جفت‌گیری، نگهداری جوجه‌ها، پرورش پرنده‌های بالغ و جایگاه کشتار در نظر بگیرید.
  • فضایی را برای ساختمان اداری، فروشگاه محصولات شترمرغ و محل استراحت کارمندان و کارگران خود ایجاد کنید.
  • وقتی شترمرغ‌ها جوجه هستند، فضای کمی می‌خواهند، اما وقتی بزرگتر می‌شوند، با توجه به افزایش فعالیتشان، برای دویدن نیاز به زمین بیشتری دارند.
  • برای جوجه‌های متولد شده باید سالنی را در نظر بگیرید، که گرمای استانداردی داشته باشد.
  • شترمرغ‌ها به سر و صدا حساس هستند و این می‌تواند کیفیت گوشت و تخم آن‌ها را کاهش دهد.
  • زمین مورد نظر خود را دور از مکان‌های پُر سر و صدا مانند کارخانه‌ها، اتوبان‌ها، فرودگاه‌ها و ریل قطار خریداری کنید.
  • زمین مورد نظر شما باید آب، برق و گاز داشته باشد.
  • حصار در مزرعه اهمیت زیادی دارد. شترمرغ‌ها می‌توانند به راحتی بپرند. از این رو حصار مزرعه شما باید تا دو متر ارتفاع داشته باشد.
  • از آنجایی که شترمرغ‌ها راه می‌روند و می‌دوند، بهتر است که زمین مورد نظر آن‌ها صاف باشد.

خرید جوجه‌های شترمرغ

از جمله اقدامات مهمی که در طرح توجیهی پرورش شترمرغ باید به آن دقت داشته باشید، خرید جوجه‌های شترمرغ است. البته شما می‌توانید برای شروع کار جوجه‌های بالغ را نیز خریداری کنید. این مهم به میزان سرمایه شما بستگی دارد. هر چقدر سرمایه شما بیشتر باشد، می‌توانید جوجه‌های بیشتری را خرید کنید.

نکته:

«از مراکزی که جوجه‌ها را خریداری می‌کنید، اطمینان داشته باشید. اگر جوجه‌ها بیمار باشند، سرمایه شما از بین می‌رود».

تغذیه شترمرغ‌ها

تغذیه در امر پرورش شترمرغ بسیار ضروری است و نمی‌توانید نسبت به آن بی توجه باشید. شترمرغ‌ها غذای زیادی مصرف می‌کنند. از طرفی دیگر به دلیل اینکه فعالیت‌های آن‌ها زیاد است، آب بسیار زیادی می‌نوشند. به همین دلیل باید آبخوری‌هایی را در مزرعه قرار دهید. وقتی شترمرغ‌ها گرسنه و تشنه می‌شوند، رفتارهای هیجانی زیادی از خود نشان می‌دهند. از این رو باید همیشه آب و غذای کافی در اختیار داشته باشند.

علف‌های تازه، دانه‌ها و گیاهان آبدار منبع اصلی غذای شترمرغ‌ها است.

آن‌ها به ویتامین‌ها و مواد مغذی هم نیاز دارند.

شترمرغ‌ها وقتی بتوانند وعده غذایی کاملی داشته باشند، گوشت و تخم خوبی تولید می‌کنند.

توجه:

«برای کاهش دادن هزینه غذای شترمرغ‌ها، یک زمین کاشت مواد غذایی برای آن‌ها احداث کنید. اینگونه می‌توانید هم غذای پرنده‌ها را تأمین کنید و هم در بودجه‌ خود صرفه جویی کنید».

روش‌های پرورش شترمرغ

برای اینکه کار پرورش شترمرغ را آغاز کنید، باید با روش‌های مختلف آن آشنایی داشته باشید. برای پرورش شترمرغ سه روش اصلی وجود دارد.

روش پرورش باز:

در این روش شترمرغ‌ها به صورت طبیعی در مزارع بزرگ نگهداری می‌شود. در صورتی که خودشان از تخم‌هایشان نگهداری کنند، نیازی به خرید دستگاه‌های جوجه کشی نیست. این مهم روی کاهش هزینه‌های شما تأثیر مستقیمی می‌گذارد.

روش پرورش نیمه باز:

مزارع این نوع از نگهداری و پرورش شترمرغ‌ها به صورت نیمه باز است. یعنی باید در مکانی حصار کشی شده و در طبیعت آن‌ها را نگهداری کرده و آب و غذایشان را تأمین کنید.

روش پرورش بسته:

در این روش زمین مورد نیاز برای پرورش شترمرغ‌ها بسیار کمتر از دو روش قبلی است. از این رو کارآفرین می‌تواند نظارت و کنترل بهترین روی تولید مثل، جوجه آوری و تخم‌گذاری پرنده‌ها داشته باشد. در طرح توجیهی پرورش شترمرغ مشخص کنید که قرار است به صورت ویژه، کدام روش پرورشی را در پیش بگیرید. هر کدام از راه‌های گفته شده، مزایا، معایب و هزینه‌های خاص خود را دارد که باید به آن توجه ویژه داشته باشید.

تأسیس کلینیک دامپزشکی

کارآفرینانی که می‌خواهند کار پرورش شترمرغ را آغاز کنند باید به بهداشت محیط و سلامت آن‌ها اهمیت بدهند. شترمرغ‌ها نیز مانند سایر پرنده‌های پرورشی به بیماری‌های مختلفی دچار می‌شوند. از این رو باید مرتب توسط دامپزشک سلامت آن‌ها مورد بررسی قرار بگیرند و واکسیناسیون آن‌ها نیز باید توسط دامپزشک و یا فرد آموزش دیده‌ای انجام شود. به همین دلیل احداث یک واحد کلینیک دامپزشکی در محل برای تضمین سلامت پرنده‌ها الزامی است. بهداشت محیط نیز بخش مهمی از موفقیت پروژه کسب و کار شما را تأمین می‌کند.

محل نگهداری تخم‌ها، جوجه‌ها و شترمرغ‌های بالغ باید تمیز و ضدعفونی شوند.

همچنین هر چند ماه یکبار برای از بین بردن آلودگی‌ حشرات موذی و کنه‌ها، باید محیط را سمپاشی کنید.

انواع بیماری‌های رایج شترمرغ

  • بیماری نیوکاسل
  • آبله طیور
  • آنفولانزای طیور
  • عفونت‌های باکتریایی
  • عفونت‌های بند ناف و کیسه زرده
  • مسمومیت‌های خونی

توجه:

«بیشتر بیماری‌های شترمرغ قابل درمان است. البته به شرطی که اقدام به موقعی برای شناسایی و درمان آن صورت بگیرد»

تجهیزات مورد نیاز در مزرعه پرورش شترمرغ

مزرعه پرورشی شما باید از تجهیزات قابل قبولی برخوردار باشد. برخی از این تجهیزات عبارت‌اند از: دستگاه تهویه هوا، سیستم کنترل دما، نورپردازی لازم، آبخوری، غذاخوری، دستگاه جوجه کشی و وسایل مورد نیاز برای حمل شترمرغ‌ها به کشتارگاه.

طرح توجیهی پرورش شترمرغ مولد و گوشتی سال 99 / دستگاه جوجه کشی شترمرغ
دستگاه جوجه کشی شترمرغ

شناسایی بهترین نژاد شترمرغ

انواع مختلفی از نژادهای شترمرغ در دنیا وجود دارد. از این رو باید مشخص کنید که قرار است کدام نژاد را برای پرورش در مزرعه خود در نظر بگیرید. البته تجربه ثابت کرده که نژاد شترمرغ گردن آبی آفریقایی، بهترین گزینه برای پرورش شترمرغ در ایران است. توصیه ما نیز است که با همین نژاد شروع به کار کنید و برای متفاوت بودن، در همین اول کار، روی گونه‌هایی کار نکنید که تا به حال در ایران زندگی نکرده‌اند.

استخدام افراد نیمه ماهر تا متخصص

در واحد پرورش شترمرغ خود نمی‌توانید به تنهایی فعالیت کنید. البته به طور کلی شترمرغ‌ها پرنده‌های کم دردسری هستند و دیده شده که افرادی به صورت خانوادگی، مزرعه خود را مدیریت می‌کنند. اما این مهم وقتی رخ خواهد داد که مزرعه شترمرغ شما کوچک باشد. برای اینکه همه چیز طبق برنامه و اصول کاری پیش برود به چند نیروی مختلف نیاز دارید. نیروهای شما باید آموزش دیده باشند. حتی افرادی که در بخش نظافت کار می‌کنند، که مهم‌ترین بخش نیز محسوب می‌شود، باید با شترمرغ و رفتارهای او آشنا باشند. افراد متخصص نیز باید در امور اداری و بهداشت فعالیت کنند. برخی از کارکنان شما نیز باید در امر بسته بندی و حمل شترمرغ‌ها مهارت‌های لازم را کسب کرده و مشغول به کار شوند. البته میانگین استخدام کارمندان و کارگران نیز بسته به وسعت کاری شما می‌تواند از 10 تا 30 نفر متفاوت باشد.

بازاریابی محصولات تولیدی شترمرغ

یکی از نکات مهمی که در طرح توجیهی شترمرغ باید به آن توجه کنید، مربوط به بازاریابی محصول است. قبل از اینکه به صورت جدی کار پرورش این پرنده‌های بزرگ را آغاز کنید، برای محصولاتتان بازار هدف مناسبی پیدا کنید. در طرح توجیهی کنونی مبالغی برای بازاریابی درنظر گرفته ایم و شما می توانید در شبکه های مجازی و سایتهای مرتبط با این کسب و کار تبلیغات داشته باشید و قبل از اینکه با مشکل فروش دست و پنجه نرم کنید، برای محصولات خود بازاریابی کنید.

تخم شترمرغ:

یکی از محصولاتی که می‌توانید روی آن تمرکز کنید، تخم شترمرغ است. فروشگاه‌های مختلف در سرتاسر کشور می‌توانند بازار هدف خوبی برای شما باشند. همچنین کشورهای خارجی همسایه نیز از تخم شترمرغ استقبال می‌کنند. بهتر است بدانید از تخم شترمرغ نیز می توان در تولید هنرهای دستی خلاقانه هم بهره برد و از این جهت هم می توان روی فروش تخم برنامه ریزی داشت.

طرح توجیهی پرورش شترمرغ مولد و گوشتی سال 99 / تخم شترمرغ
تخم شترمرغ

گوشت شترمرغ:

گوشت شترمرغ جایگزین خوبی برای گوشت گوساله و مرغ است و سلامتی غذایی خوبی دارد. فروشگاه‌های کشور و گوشت فروشی‌ها، بازارهای دیگری برای فروش محصولات گوشتی شترمرغ هستند. کشورهای همسایه مانند عراق و افغانستان نیز خریداران خوبی هستند.

پوست شترمرغ:

پوست شترمرغ در صنعت چرم‌سازی از بازار خوبی برخوردار است. به همین دلیل می‌توانید به کارگاه‌های تولید چرم، کیف و سایر محصولات، پوست شترمرغ خود را به فروش برسانید. اگر خودتان هم بخواهید می‌توانید کارخانه تولید چرم خام راه‌اندازی کنید و چر تولیدی را به بازارهای داخلی و خارجی به فروش برسانید.

صادرات شترمرغ

بخش مهمی از سودآوری پروژه پرورش شترمرغ شما، صادرات آن به خارج است. در صورتی که محصولات تولیدی شما از کیفیت خوبی برقرار باشد، می‌توانید به کشورهایی چون آلمان، تاجیکستان، آذربایجان و عراق صادر کنید. البته توجه شما به صادرات باید بعد از تأمین نیازهای داخلی باشد. در داخل به دلیل افزایش قیمت گوشت سفید و قرمز، نیاز به تأمین محصولات داخلی به شدت به چشم می‌خورد.

روش‌هایی برای کاهش هزینه‌های پرورش شترمرغ

  1. بهداشت محیط و شترمرغ‌ها را به دقت مورد توجه قرار دهید.
  2. کلیه تأسیسات، مزرعه و شترمرغ‌های خود را بیمه کنید.
  3. از آنجایی که مزارع شترمرغ از شهرها دور هستند، برای کاهش هزینه‌ها خودتان ماشین‌های حمل شترمرغ به کشتارگاه را تأمین کنید.
  4. اگر از نظر مالی مشکلی ندارید، بهتر است برای کاهش هزینه، یک کشتارگاه با کلیه امکانات لازم، در محل پرورش شترمرغ‌ها تأسیس کنید.

مجوز لازم برای پرورش شترمرغ

برای پرورش شترمرغ نیاز به دریافت مجوز بهداشت و مجوز بهره‌برداری هستید. البته اگر در این زمینه هیچ تخصصی ندارید، برای شما دوره‌های آموزشی را نیز در نظر می‌گیرند. یادتان باشد برای اینکه بتوانید محصولات شترمرغ خود را به فروش برسانید، دریافت مجوزهای لازم الزامی است.

توجه

«برای اینکه در گرفتن مجوز دچار مشکل نشوید، بهتر است مزرعه خود را در اقلیم‌های گرم و خشک تأسیس کنید. در استان‌های گیلان، مازندران و گلستان به دلیل رطوبت بالا،  با فعالیت شما موافقت نشده و مجوزهای لازم صادر نمی‌شود».


جزئیات طرح پرورش شترمرغ 1400

 

برای اطلاعات بیشتر و خرید طرح توجیهی پرورش شترمرغ 1400 کلیک کنید.

سخن پایانی…

پرورش شترمرغ یکی از زمینه‌های رسیدن به رشد و توسعه اقتصادی را فراهم می‌کند. اگر بتوانید تأسیسات پرورش شترمرغ خود را با بیشترین امکانات تجهیز کنید و بهترین شیوه مدیریتی را به کار بگیرید، قطعاً به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گوشت شترمرغ و سایر محصولات آن در کشور تبدیل خواهید شد.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک گذاری