طرح توجیهی پرورش عقرب سال 99(pdf.doc)
طرح توجیهی پرورش عقرب سال 1402 (PDF+WORD)

طرح توجیهی پرورش عقرب – سمی که انسان‌ها را نجات می‌دهد

طرح عقرب می‌تواند حیات بخش بسیاری از انسان‌ها و حتی محیط زیست باشد. شاید شنیدن چنین ادعایی برای شما باورپذیر نباشد ولی واقعیت این است که سم کشنده عقرب می‌تواند در بسیاری از داروها مورد استفاده قرار گرفته و برای حفظ سلامتی انسان‌ها بسیار تأثیرگذار است.
از این رو متخصصان سایت طرح طلایی در این مقاله تلاش کرده‌اند پرورش عقرب را از لحاظ اقتصادی و همچنین نیازهای این شاخه تولیدی مورد بررسی قرار دهند تا علاقمندان به این حوزه بتوانند با اطلاعات و دانش تخصصی کافی اقدام به پرورش این جاندار صحرایی کرده و با درآمدهای میلیونی برسند.

جزئیات طرح توجیهی پرورش عقرب سال 1402

نرخ بازده سرمایه گذاری(IRR) 1200 درصد
بازگشت سرمایه1 سال

 

تجارت زهر عقرب

عقرب‌ها یا کژدم‌ها معمولاً در شکاف و درز بین سنگ‌ها، زیر پوست درختان، بین علف‌ها و غیره زندگی می‌کنند. همچنین ممکن است در مناطق صحرایی و کوهستانی به محیط‌های مرطوب خانه (مانند حمام، دستشویی، آشپزخانه و غیره) وارد شوند. این موجودات با ساختار فیزیکی منحصر به فرد خود قادر هستند از قسمت نیش عقب بدنشان (انتهای دُم) ماده سمی خطرناکی به سمت مهاجمان خود بپاشند.

زهر عقرب نوعی پروتئین است که از عناصری مانند کربن، هیدروژن، ازت و گوگرد تشکیل شده است. خطرناک بودن سم عقرب به ماده‌ای به نام توکسین و آنزیم‌ها مربوط می‌شود که توکسین‌ها نوعی ماده عصب گرا بوده و اعصاب موجود مسموم شده را از کار می‌اندازند.

علی رغم خطری که سم عقرب‌ها دارند، این ماده یکی از گرانبهاترین مایع دنیاست که در جهان هر یک گرم آن با قیمت 80 میلیون تومان به فروش می‌رسد و همین موضوع سبب شده تا علاقمندان به پرورش عقرب به خصوص در ایران افزایش چشمگیری داشته باشد. به طور کلی، از هر 150 هزار عدد عقرب به طور میانگین 25 گرم سم خشک تولید می‌شود و با قیمت گفته شده می‌توان از سم گیری این تعداد عقرب، حدود 2 میلیارد تومان سود کرد.

قیمت عقرب و ویژگی‌های آنها

در ایران حدود 60 گونه عقرب وجود دارد و زهر 4 نوع از آنها ارزش میلیونی دارند. بسیار حائز اهمیت است که برای پرورش عقرب به صورت حرفه‌ای و حتی زهرگیری اصولی آنها در کلاس‌های آموزشی شرکت کرده یا اینکه طرح توجیهی پرورش عقرب را تهیه و مرحله مرحله پیش بروید.

قیمت عقرب‌ها بر اساس گونه می‌تواند متفاوت باشد. عقرب مزوبوتوس هر عدد 8000 تومان (و به صورت عمده 5000 تومان) و عقرب کراسیکودا هر عدد 10.000 تومان (و به صورت عمده 8000 تومان) می‌باشد.

عقرب مزوبوتوس (Mesovothus eupeus) یا عقرب زرد

عقرب زرد از جمله عقرب‌هایی است که غیرحفار بوده و برای پنهان شدن تلاش می‌کند وارد نقطه‌های پنهان مانند زیر سنگ شود. مشخصات ظاهری عقرب شامل رنگ زرد بدن، داشتن 3-5 نوار تیره بر پشت و همچنین داشتن لکه تیره رنگ در قسمت دم می‌باشد.

عقرب کراسیکودا (Androctonus crassicauda) یا عقرب دم پهن

عقرب دم پهن گونه‌ای با 50 میلی متر طول، رنگ قهوه‌ای تیره و گاهی سیاه رنگ هستند که موهای کوتاه تیره رنگی در قسمت شکمی و چنگال های خود دارا می‌باشند. این نوع عقرب بیشتر در مناطق خشک و نیمه خشک مانند کنار خلیج فارس، خوزستان، ایلام، کردستان، کرمانشاه و خراسان یافت می‌شوند.

طرح توجیهی پرورش عقرب - طرح طلایی

کاربردهای زهر عقرب

1- تولید آنتی سرم عقرب: ایران یکی از معدود کشورهایی است که آنتی سرم عقرب زدگی تولید می‌کند و خوشبختانه گران ترین آنتی سرم نیز می‌باشد.

2- مصارف دارویی: سم خطرناک عقرب مصارف دارویی داشته و برای تسکین درد و از بین بردن عفونت‌های بدن کاربرد وسیعی دارد. قدرت سم عقرب به گونه‌ای شگفت انگیز است که می‌تواند این موجود را حتی در انفجار اتمی بزرگ نیز حفظ کند.

زهر عقرب حاوی پروتئین‌هایی است که می‌تواند برای درمان بیماری‌هایی مانند کنترل انواع سرطان‌های بدخیم و خوش خیم (مانند سرطان پستان، ریه، پوست، مری، رحم و کولون)، تومورهای مغزی و نخاعی، دیابت، درمان و کنترل ایدز، روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید)، مشکلات صفراوی، بیماری‌های التهاب روده بزرگ و بیماری اسکلروز متعدد (MS) استفاده شود.

همچنین به عنوان داروی مناسب برای رفع اختلالات انعقادی، پرفشاری خون، بیماری‌های عروقی مغزی و به عنوان آنتی بیوتیک بر علیه قارچ‌ها، باکتری‌ها، انگل‌ها و ویروس‌ها می‌باشد.

3- مصارف غذایی: در برخی از کشورها به خصوی چین، افراد زیادی باور دارند که خوردن عقرب سرخ شده می‌تواند طول عمر را افزایش داده و فرد را از بیماری‌ها مصون نگه دارد. البته لازم به ذکر است که هر عقربی قابلیت خوراکی نداشته و بایستی توسط کارشناس نوع گونه تأیید شود. همچنین بایستی قبل از مصرف، غده سم ساز از بدن عقرب خارج گردد.

4- کاربرد پودر و روغن عقرب: روغن گرفته شده از بدن عقرب و همچنین پودر تهیه شده از آن می‌تواند در طب سنتی کاربردهای وسیعی داشته باشد.

بنابراین داشتن چنین کاربردهای وسیعی می‌تواند سم و همچنین خود عقرب را به کالای تجاری با ارزشی تبدیل کند و طرح توجیهی پرورش عقرب را به عنوان طرح طلایی مالی مطرح سازد. به گونه‌ای که هر گرم سم با قیمت 80 میلیون تومان و هر عدد عقرب به طور متوسط با قیمت 10 هزار تومان به فروش می‌رسد.

محل نگهداری عقرب

محل نگهداری عقرب بایستی سرپوشیده باشد و کف آن شن و ماسه مرغوب ریخته شود تا دقیقاً شرایط صحراهای خشک برای این موجودات تداعی شود. نوردهی برای سالن پرورش اهمیتی ندارد ولی بایستی دستگاه تهویه مناسبی در محل نصب گردد تا هوای داخل سالن به خوبی تهویه شده و تمامی آلودگی‌ها از بین برود.

تجهیزات پرورش عقرب

بنابراین تجهیزات لازم برای مکان پرورش عقرب شامل سالن سرپوشیده، دستگاه تهویه، محفظه نگهداری پلاستیکی، آکواریوم زایشگاه، دماسنج و رطوبت سنج، شن و ماسه، آبپاش برای روزهای گرم و امثال آن می‌باشد.

نحوه واردن کردن عقرب‌های جدید به سالن

از آنجایی که عقرب‌ها ممکن است روی سطوح بدن خود خاک و یا آلودگی داشته باشند، از این رو، تولید کنندگان تلاش می‌کنند ابتدا آنها را داخل آب ولرم تصفیه شده (با دمای 21-29 درجه سانتی گراد) بریزند. سپس آنها را الک کرده و در داخل تشت (که در کف آن روزنامه و کاغذ گذاشته شده) می‌ریزند تا بدن عقرب‌ها خشک شود و در نهایت وارد سالن پرورش می‌کنند.

پرورش عقرب

تکثیر عقرب ها

ممکن است عقرب‌های مورد نیاز شما از تولید مثل طبیعی عقرب‌های موجود تأمین شود. به طور کلی، عقرب‌ها زنده زا هستند و هر عقرب (بسته به نوع گونه) می‌تواند به طور متوسط 6 تا 90 عدد بچه تولید کند. نوزادان پس از تولد خود را به سطح پشتی مادر چسبانده و تا مرحله پوست اندازی خود، در این قسمت باقی می‌مانند. مدت باروری بسته به نوع عقرب می‌تواند 2-4 ماه باشد.

تغذیه لازم برای عقرب

بر اساس اطلاعات مندرج در طرح توجیهی پرورش عقرب، مدت زمان نگهداری عقرب‌ها به منظور تولید نوزاد عقرب حدود 2-4 ماه و به منظور تولید سم می‌تواند 18 ماه طول بکشد تا عقرب‌ها به سنی برسند که قابلیت سم‌گیری را داشته باشند. بنابراین در این مدت زمان بایستی نیازهای عقرب به خصوص تغذیه آنها به درستی انجام شود.

بهترین تغذیه برای عقرب‌ها می‌تواند کرم خاکی یا جیرجیرک باشد. البته این موجودات می‌توانند از گونه‌های مختلف حشرات، عنکبوت‌ها، مارمولک و حتی موش کوچک نیز استفاده کنند. بسیار جالب است که عقرب‌ها شاید بتوانند چند روز تا چندین ماه بدون غذا زنده بمانند ولی بایستی همیشه آب کافی در اختیار داشته باشند.

سم گیری عقرب - طرح طلایی

شرایط سم گیری عقرب

باید دقت داشته باشید که سم مایع در کمتر از نیم ساعت ممکن است فاسد شود، بنابراین دمای مناسب برای محل سم گیری بایستی 4 درجه سانتی گراد باشد و سم‌های گرفته شده بلافاصله به فریزر منتقل شوند. به طور کلی، دمای مورد نیاز برای سم خشک شده 4 درجه، سم مایع 80 درجه زیر صفر و دمای انتقال سم 20 درجه زیر صفر می‌باشد.

رایج‌ترین روش سم گیری از عقرب، استفاده از غدد موجود در انتهای دم است. برای سم گیری ابتدا بند انتهایی دم را قطع کرده و با آب شستشو داده و خشک می‌کنند. سپس آن را در هاون کوبیده و با آب مقطر مخلوط می‌کنند و از طریق دستگاه سانتریفوژ مایع خالص سم را به دست می‌آوردند.

اگر شما به چنین دستگاهی دسترسی ندارید، نگران نباشید زیرا روش دوم برای شما مناسب‌تر خواهد بود. در روش دوم می‌توان شوک الکتریکی به جانور وارد کرد یا جانور را بی حس کرد تا با فشار دادن انتهای دم، سم از بدن جاندار خارج شود.

مجوز پرورش عقرب

برای اخذ مجوز پرورش عقرب و پروانه بهره برداری بایستی به جهاد کشاورزی مراجعه کنید و با ارائه مدارک لازم در نوبت بازدید کارشناسان قرار می‌گیرید. بازرسی از طرح پرورش عقرب توسط کارشناسان اداره کشاورزی، شبکه بهداشت، محیط زیست و دیگر ادارات مربوطه انجام می‌شود. نکته بسیار مهم این است که بایستی اصول اولیه پرورش عقرب را بدانید و برای اثبات این ادعا حتماً مدرک معتبر یا طرح توجیهی در اختیار داشته باشید زیرا به دلیل خطرناک بودن عقرب، قوانین سخت گیرانه‌ای برای ارائه مجوز دارند.

جمع‌بندی

با مطالعه مقاله حاضر مشخص شد که طرح پرورش عقرب به ساده‌ترین شرایط نگهداری و امکانات نیاز دارد و در مقابل بیشترین میزان سوددهی را خواهد داشت.
برای رسیدن به بیشترین سود مالی، بایستی بتوانید اطلاعات و دانش تخصصی در زمینه شناسایی عقرب‌های مناسب برای تولید سم داشته باشید تا بتوانید با بررسی ویژگی‌های تولید مثلی و همچنین میزان سم تولیدی آنها، بهترین گونه عقرب را وارد کارگاه خود کنید.
از این رو، با تهیه طرح توجیهی پرورش عقرب نه تنها دانش تخصصی و مرحله به مرحله پرورش این جاندار صحرایی را به دست می‌آورید، بلکه می‌توانید با ارائه این طرح به سازمان مربوطه، متخصص بودن خود را اثبات کرده و به راحتی مجوز پرورش عقرب را دریافت نمایید.

جزئیات طرح توجیهی پرورش عقرب سال 1402

نرخ بازده سرمایه گذاری(IRR) 1200 درصد
بازگشت سرمایه1 سال

 

دریافت پکیج آموزشی پرورش عقرب

پکیج آموزش پرورش عقرب

بسته آموزش پرورش عقرب(راه اندازی فارم)فیلم+کتاب

4.7/5 - (8 امتیاز)
اشتراک گذاری