راهنمای دریافت وام و تسهیلات پرورش قارچ (خانگی و صنعتی)
راهنمای دریافت وام و تسهیلات پرورش قارچ (خانگی و صنعتی)

با افزایش تقاضا برای تولید و پرورش قارچ خانگی و صنعتی، ارگان‌هایی از قبیل جهاد کشاورزی و بسیج سازندگی سعی کردند از این صنعت در جهت افزایش میزان تولید داخلی قارچ و اشتغال‌زایی جوانان حمایت کنند. زیرا دانش آموختگان حوزه پرورش قارچ و همچنین علاقمندان به این حوزه به دلیل شرایط اقتصادی نامناسب کنونی از راه‌اندازی آن هراس داشته و ترجیحاً در اتاق‌های خانه خود و برای مصارف شخصی اقدام به پرورش قارچ می‌کنند. در این مقاله سعی کردیم شرایط و ضوابط مورد نیاز برای دریافت وام و تسهیلات پرورش قارچ و همچنین مدت زمان بازپرداخت آن را بیان کنیم تا بتوانید در کمتر از دو هفته وام را دریافت کرده و آن را تبدیل به قارچ‌های سفید و سودآور کنید!

لزوم ارائه وام و تسهیلات پرورش قارچ

همان طور که می‌دانید قارچ‌ها به عنوان منبع غنی از پروتئین برای بسیاری از افراد دارای بیماری چربی خون، زنان کم خون، ورزشکاران با رژیم غذایی کم کالری، سالمندان با کلسیم پایین و خردسالان بسیار مفید و با ارزش می‌باشد.

همچنین عواملی مانند کاهش سطح کشاورزی، افزایش گازهای گلخانه‌ای ناشی از نابودی جنگل‌ها و تبدیل آن به مزارع کشاورزی، خسارات ناشی از کم آبی، آلودگی هوا و شیوع بیماری‌های ویروسی کنونی و شرایط اقتصادی نامناسب سبب شده تا تولید محصولات زراعی و باغی در مزارع و همچنین محصولات صیفی و تزئینی در گلخانه‌ها با ضرر مالی همراه بوده و گاهی غیرممکن باشد. اما هیچکدام از این شرایط نمی‌تواند نیاز غذایی جمعیت در حال رشد را کاهش دهد و افراد جامعه تحت هر شرایطی به دنبال تأمین سبد غذایی خود هستند.

مشکلات این چنینی سبب شده تا پرورش قارچ خانگی و صنعتی روز به روز افزایش پیدا کند زیرا در کنار اینکه از عوامل و مشکلات کنونی جامعه تأثیری نمی‌پذیرد، بلکه می‌تواند در رفع برخی از نیازهای بشری مانند جایگزینی برای کالاهای غیرنفتی در صادرات، تأمین پروتئین سبد غذایی خانوارها با قیمت کمتر از گوشت و تأمین مواد معدنی و ویتامین‌ها برای افراد مختلف و غیره بسیار کمک کننده باشد.

خوشبختانه برای پرورش قارچ خانگی نیاز به تجهیزات آنچنان گران قیمتی نبوده و با تهیه برخی از لوازم ساده مانند رطوبت‌ساز، دماسنج، تهویه و همچنین تهیه مواد مصرفی (کمپوست، خاک پوششی، بذر قارچ و غیره) و هزینه‌های ثابت مربوط به آب، برق و گاز می‌توان در اتاق کوچک اقدام به پرورش قارچ کرد که این تجهیزات با افزایش سطح تولید (در سطح صنعتی) بزرگتر بوده و قیمت بیشتری دارد؛ به طوری که هزینه پرورش قارچ برای سالن 60 متری با میزان 5 تن کمپوست به طور متوسط 15 تا 30 میلیون تومان متغیر خواهد بود.

از این رو، هزینه اولیه باعث شده تا خیلی از افراد از سود بالای آن (بیش از 2 میلیون تومان در ماه) اجتناب کرده و سراغ پرورش قارچ خانگی یا صنعتی نروند. این ترس به قدری عمیق بوده که افراد اطلاع ندارند که پرورش قارچ در خانه بسیار ارزان‌تر از سطح صنعتی بوده و گاهی نیازی به سرمایه زیادی ندارد.

در این مقاله سعی کردیم شرایط و ضوابط مورد نیاز برای دریافت وام و تسهیلات پرورش قارچ خانگی و صنعتی را به طور مختصر بیان کنیم تا اشخاص علاقمند به پرورش قارچ بتوانند با تولید قارچ‌های خانگی از خرید گوشت بی نیاز شده و همچنین کسب درآمد کنند.

سود تسهیلات و مدت زمان بازپرداخت وام پرورش قارچ

مدیر کل دفتر امور گلخانه‌ها، گیاهان دارویی و قارچ خوراکی سرانه مصرف قارچ در داخل کشور را 1.3 کیلوگرم به ازای هر شخص برآورد کرده است در صورتی که این آمار برای کشور اروپا 4 کیلوگرم و متوسط آن در سراسر جهان 2.5 کیلوگرم می‌باشد.

همچنین ایشان بیان کرده‌اند که هر واحد 220 تنی پرورش قارچ، به طور میانگین برای 18 نفر اشتغال‌زایی ایجاد می‌شود و سرانه سرمایه‌گذاری به ازای هر نفر 80 میلیون تومان است در صورتی که برای شاخه‌های دیگر تولیدی در کشور به ازای هر نفر 100 میلیون تومان سرمایه‌گذاری انجام می‌شود.

پایین بودن میانگین مصرف قارچ در ایران و نیاز داشتن به سرمایه کمتر در مقایسه با سایر شاخه‌های تولیدی سبب شده تا مسئولین بخش قارچ خوراکی این صنعت را برای اخذ وام و تسهیلات پرورش قارچ خانگی و صنعتی در اولویت قرار دهند تا افراد علاقمند بتوانند به راحتی وارد این حوزه شده و با افزایش تولید قارچ در کشور، متوسط نیاز جامعه افزایش و در نتیجه تقاضای برای مصرف گوشت‌های قرمز نیز کاهش پیدا کند.

شرایط و ضوابط وام خوداشتغالی پرورش قارچ از جهاد کشاورزی

جهاد کشاورزی تسهیلات پرورش قارچ را با سود 15 درصد (برای مناطق محروم این سود 3 درصد است) اعلام کرده و بازپرداخت آن پس از یک تا 1.5 سال استراحت شروع می‌شود.

برای دریافت وام، در ابتدا علاقمندان به پرورش قارچ به جهاد کشاورزی شهرستان خود مراجعه کرده و درخواست وام خود را به صورت کتبی ارائه می‌دهند. در کنار ارائه درخواست، متقاضی باید بتواند در سامانه تسهیلات اعتباری www.tbanki.maj.ir ثبت نام کرده (در زیر توضیح خواهیم داد) و کد رهگیری دریافت کند. در این مرحله طرح پرورش قارچ ابتدا توسط سازمان جهاد کشاورزی و سپس در بخش استانی بررسی شده و تأیید می‌شود.

پس از تأیید درخواست، طرح پرورش قارچ به بخش اجرایی معرفی شده و در امور سرمایه‌گذاری توسط کارشناسان این حوزه و در نهایت توسط کارگروه اقتصادی و توسعه سرمایه گذاری بررسی می‌شود.

سپس طرح پس از تأیید به بانک معرفی می‌شود. در این مرحله متقاضی به بانک مراجعه کرده و پرونده تسهیلاتی تشکیل می‌دهد و پس از تأیید پرونده توسط کارگزاران بانکی، وام تسهیلات پرورش قارچ به حساب متقاضی واریز می‌گردد.

نکته: مدت زمان انجام این مراحل حداکثر دو هفته طول می‌کشد ولی اگر متقاضی بتواند به صورت مستمر پیگیر مراحل کاری خود بوده و حتی به صورت حضوری برخی از فرآیندها را اجرا کند، می‌تواند در زمان کمتری صاحب تسهیلات شود.

شرایط و ضوابط تسهیلات اعتباری پرورش قارچ از بسیج سازندگی

تسهیلات اعتباری خواشتغالی بسیج سازندگی از 5 تا 15 میلیون متغیر بوده و با نرخ 10 درصد به مدت 36 ماهه بازپرداخت دارد.

برای دریافت وام و تسهیلات پرورش قارچ از طریق بسیج سازندگی، ابتدا بایستی مدرک معتبری در زمینه پرورش قارچ داشته باشید. در غیر این صورت می‌توانید به جهاد کشاورزی مراجعه کرده و تأییده‌ای مبنی بر داشتن مهارت و دانش کافی در پرورش قارچ دریافت کنید.

پس از اخذ گواهی، در سامانه www.ebsvam.ir ثبت نام کرده و مدارک خود (از قبیل: صفحه اول شناسنامه، کارت ملی، عکس و سایر مدارک) را بارگذاری کنید. کارشناسان پس از بررسی مدارک، پرونده شما را به کارگروه تخصصی تسهیلات واگذار می‌کنند تا تأیید نهایی صورت گیرد. بقیه مراحل مشابه ضوابط دریافت وام جهاد کشاورزی می‌باشد.

طریقه ثبت نام در سامانه تسهیلات اعتباری

برای ثبت نام در سامانه تسهیلات اعتباری پرورش قارچ (هم برای جهاد کشاورزی و هم بسیج سازندگی)، ابتدا فرم خام را با توجه به نوع اعتبار (اعتبار مربوط به پرورش قارچ) دانلود کرده و به صورت دست نویس آن را تکمیل و سپس بارگذاری می‌کنید.

در مرحله بعدی اگر این وام را برای خود می‌خواهید، کد ملی و تاریخ تولد خود را وارد کرده و چنانچه متقاضی پرورش قارچ، شرکت خاصی باشد، بایستی شناسه ملی شرکت را وارد کنید.

در مرحله آخر مدارک مورد نیاز (شامل: تصویر کارت ملی، برگ اول شناسنامه، برگ مجوز فعالیت، پروانه بهره برداری و درخواست کتبی) را بارگذاری کرده و تأیید نهایی را می‌زنید تا کد رهگیری دریافت کنید.

جمع‌بندی

با مطالعه مقاله حاضر مشاهده کردید که حتی بدون داشتن مدرک تحصیلی در حوزه پرورش قارچ و با فراهم کردن مدارک شناسایی می‌توانید در سایت‌های مربوط به جهاد کشاورزی یا بسیج سازندگی ثبت نام کرده و پس از دریافت کد رهگیری بقیه مراحل را به صورت حضوری پیگیری کنید تا در عرض کمتر از دو هفته بتوانید وام و تسهیلات پرورش قارچ خانگی و صنعتی را دریافت کنید. خبر خوب این است که بازپرداخت وام بعد از یک سال شروع شده و به قدری طولانی است که از طریق سود حاصل از فروش قارچ می‌توانید وام‌ها را باپرداخت کنید.

در طرح توجیهی پرورش قارچ دکمه ای کلیه هزینه ها، درآمدها و … برآورد شده و در تصمیم شما برای ورود به این کسب و کار کمک می کند.

4.1/5 - (25 امتیاز)