طرح توجیهی پرواربندی بره 50 و 100 راسی (سال 99)
طرح توجیهی پرواربندی بره 50 و 100 راسی (سال 99)

بره یکی از مهم‌ترین منابع تأمین گوشت در کشور است. با توجه به افزایش جمعیت، این نیاز بیشتر از گذشته احساس می‌شود. از این رو تدوین طرح توجیهی پرواربندی بره می‌تواند زمینه‌های ورود شما به این صنعت سودآور را فراهم کند.

پرواربندی بره چیست؟

وقتی دام‌ها(بز یا بره) را با استفاده از مواد غذایی بسیار مغزی و زیاد، در مدت زمان مشخصی چاق می‌کنند، عمل پرواربندی صورت می‌گیرد. این مدت زمان سه ماه است و بعد از اینکه بره به وزن مشخص و قابل قبولی رسید، پرواربندی متوقف می‌شود و بره آماده کشتار خواهد بود.

[box type=”note” fontsize=”18″ radius=”8″]نکته: «عملیات پرواربندی زمانی متوقف می‌شود که بره‌ها حداقل به وزن 50 کیلوگرم و حداکثر به وزن 60 کیلوگرم برسند. کمتر از این مقدار وزن نشان می‌دهد که بره به خوبی پرواربندی نشده و بیشتر از این مقدار نشان دهنده افزایش چربی در بره است که کیفیت گوشت آن را پایین می‌آورد»[/box]

پرواربندی بره و مزایای آن

در طرح توجیهی پرواربندی بره باید به مزایایی که در این نوع از فعالیت وجود دارد، بپردازید. این موضوع به شما کمک می‌کند تا در مورد فعالیتی که می‌خواهید انجام دهید به شناخت خوبی برسید.

  1. یکی از روش‌های مؤثری که باعث افزایش تولید گوشت قرمز می‌شود، پرواربندی بره است. در این شیوه تعداد دام‌ها کم است اما گوشت بیشتری از همین تعداد کم تولید می‌شود.
  2. در شیوه پرواربندی بره، کارآفرین و دامدار می‌توانند در مدت زمان 4 ماهه، شاهد بازگشت اصل سرمایه خود باشند.
  3. برای اینکه گوسفندان به وزن قابل قبولی برسند، از مواد غذایی مخصوصی استفاده می‌شود. در حالت عادی در چرای دام، آن‌ها نمی‌تواند به این وزن برسند. به همین دلیل پرواربندی می‌تواند به حفظ محیط زیست هم کمک کند.
  4. اگر همه چیز خوب پیش برود و دامدار بتواند در نهایت رعایت بهداشت به پرواربندی بره بپردازد، در هر ماه در حدود 100 میلیون تومان سود به دست خواهد آمد.

سرمایه اولیه برای شروع کار

از جمله موارد مهمی که هر کارآفرینی باید به آن توجه داشته باشد، میزان سرمایه اولیه برای شروع کار است. این سرمایه با توجه به اهداف مختلفی که هر کسی از شروع یک کار در ذهن دارد، می‌تواند متفاوت باشد.

در تأمین سرمایه اولیه خود باید نوسانات ارزی را مورد توجه قرار دهید. از این رو همیشه بالاترین میزان سرمایه را در نظر بگیرید که در صورت وقوع بحران‌های اقتصادی، کسب و کارتان با ضرر مواجه نشود.

اگر هدفتان این است که فعالیت پرواربندی را بر روی صد رأس دام شروع کنید باید در حدود یک میلیارد تومان سرمایه اولیه داشته باشید. می‌توانید برای کاهش هزینه‌ها با تعداد بره‌های کمتری این کار را شروع کنید. البته فعالیت در تعداد کم نمی‌تواند از توجیه اقتصادی خوبی برخوردار باشد.

تهیه زمین مناسب

یکی از موارد مهمی که باید در طرح توجیهی پرواربندی بره به آن توجه کنید، تهیه زمین مناسب است. زمین مناسب برای رشد و پرورش بره‌ها بسیار اهمیت دارد و یک دامدار باید توجه ویژه‌ای به این موضوع داشته باشد.

توصیه می‌کنیم که زمین مناسب برای پرورش بره‌ها را خریداری کنید. این مهم به کاهش هزینه‌های اولیه شما کمک خواهد کرد. اگر نمی‌توانید زمین بخرید، آن را به صورت سالیانه اجاره کنید.

در صورتی که بخواهید در تعداد زیاد به پرواربندی بره‌ها بپردازید، باید وسعت زمین و ساختمان شما بیشتر باشد. اگر هم بره‌های شما کم بود، می‌توانید در زمین‌های کوچکتر هم کار خود را شروع کنید.

[box type=”note” fontsize=”18″ radius=”8″]نکته: «به عنوان مثال اگر بخواهید 100 رأس بره را پرواربندی کنید به 1000 مترمربع زمین نیاز دارید. در نظر داشته باشید که برای تهیه زمین باید بودجه‌ای برای آن در نظر گرفته باشید»[/box]

تأمین خوراک دام

در پرواربندی بره هزینه‌های قابل توجهی را برای تأمین خوراک بره‌ها در نظر بگیرید. عامل اصلی که باعث رشد بره‌ها در مدت زمان سه تا چهار ماه می‌شود، خوراک مناسب است. بره‌ها برای اینکه بتوانند سریع بزرگ شوند، در یک دوره پرواربندی به 350 تا 400 کیلوگرم خوراک سالم و مقوی نیاز دارند.

انواع خوراک بره در دوره پرواربندی

  • دانه جو: سعی کنید دانه جو را به صورت بلغوری به بره بدهید. این ماده باعث تأمین انرژی بره‌ها می‌شود.
  • یونجه: یونجه دارای پروتئین، کلسیم و ویتامین است. می‌توانید یونجه را در زنجیره غذایی بره‌ها قرار دهید.
  • سبوس: به قشر بیرونی دانه غلات سبوس می‌گویند. سبوس‌ها از ارزش غذایی بالایی برخوردار هستند و می‌توانند نقش یک ملین طبیعی را برای دام ایفا کنند.
  • تفاله و ملاس چغندر: این مواد از مازاد محصولات کارخانه قند به دست می‌آید که به دلیل شیرین بودن می‌توان با آن خوراک دام‌ها را خوشمزه‌تر کرد. این ماده غذایی باعث افزایش اشتها در دام‌ها می‌شود.
  • کاه: اصولاً کاه ارزش غذایی بالایی ندارد. اما اگر می‌خواهید در پرواربندی بره از آن استفاده کنید باید آن را با اوره غنی سازی کنید.
  • آب: دام‌ها به آب آشامیدی سالم نیاز دارند و باید در طول یک روز بین 3 تا 5 لیتر آب مصرف کنند.
  • ویتامین‌ها و مواد معدنی: نقش ویتامین‌ها و مواد معدنی در افزایش کیفیت گوشت دام‌ها بسیار مؤثر است. از این رو دامدار باید طبق دستور دامپزشک، مقدار معینی از مکمل‌های غذایی را به دام بدهد.

احتیاجات غذایی بره‌ها بر اساس وزن

هر بره باید بر اساس وزن خودش غذا بخورد. یعنی غذای بره‌هایی که 60 کیلوگرم هستند با سایر بره‌هایی که در وزن‌های پایین‌تری قرار دارند، متفاوت است. مقدار غذای مصرفی بره‌ها بر اساس وزن به ترتیب زیر است:

  • بره‌های 25 کیلوگرمی: 800 تا 1000 گرم غذا
  • بره‌های 30 کیلوگرمی: 1200 گرم غذا
  • بره‌های 35 کیلوگرمی: 1400 گرم غذا
  • بره‌های 40 کیلوگرمی: 1600 گرم غذا
  • بره‌های 45 کیلوگرمی: 1700 تا 2000 گرم غذا

[box type=”note” fontsize=”18″ radius=”8″]نکته: «پرواربندی بره و غذارسانی به آن‌ها معمولاً بین 90 تا 120 روز است. برای همین باید هر روز دام‌ها را با مواد خوراکی مناسب، تغذیه کنید»[/box]

انبار نگهداری خوراک دام‌ها

نکته مهم دیگری که باید در طرح توجیهی پرواربندی بره به آن توجه کنید، بحث نگهداری مواد غذایی است. باید از قبل انبار مناسبی را برای اینکار در نظر بگیرید. انبار باید کاملاً در نزدیکی محل پرورش بره‌ها باشد. به همین دلیل ویژگی‌های یک انبار خوب را برایتان توضیح می‌دهیم:

  • محیط داخل انبار باید کاملاً از سرامیک باشد.
  • محیط داخلی انبار باید از رطوبت و گرما دور باشد. این دو مورد عامل اصلی خراب شدن مواد خوراکی دام‌ها است.
  • قبل از قرار دادن مواد خوراکی دام‌ها باید انبار را سمپاشی و ضدعفونی کنید.
  • از آنجایی که مواد خوراکی دام‌ها خشک است و احتمال آتش سوزی هم وجود دارد، باید انبار شما به سیستم اطفاء حریق مجهز باشد.
  • یک نفر مسئول رسیدگی به انبار را استخدام کنید. این فرد باید بهداشت انبار، وضعیت خوراک دام‌ها و همچنین کافی بودن آن‌ها را در نظر بگیرد و در صورت بروز هر گونه مشکلی سریع آن را برطرف کند.

بهترین نژاد بره پرواری

شناسایی بهترین نژاد بره برای شروع عملیات پرواربندی، یکی از اقدامات مهمی است که باید برای آن وقت و هزینه‌هایی را در نظر بگیرید. بهترین نژاد بره آن‌هایی است که بتوانند در مدت تقریبی 100 روز به وزن 50 کیلوگرم برسند.

هر چقدر یک بره سریع‌تر وارد روند افزایش وزن شود، شما هم سریع‌ترین به سود خود می‌رسید. نژادهایی چون افشاری، مهربان، بهمنی، بلوچی، زندی، شال، کردی، لری و سنجابی از جمله بهترین نژادهای بره هستند که می‌توانید یکی از آن‌ها را برای شروع کار خود انتخاب کنید.

مهم‌ترین نکات در خصوص انتخاب بره

  • در خرید بره باید بره‌های نر را در اولویت خود قرار دهید.
  • بره‌هایی که دنبه کوچک دارند، قیمتشان پایین است و می‌توانید آن‌ها را خریداری کنید.
  • بره‌های خریداری شده باید در یک سن و وزن قرار داشته باشند.
  • از مراکز معتبری دام‌ها را خریداری کنید.
  • نزدیک‌ترین مرکز فروش را انتخاب کنید. هر چقدر مراکز خرید به دامداری شما نزدیک‌تر باشد، به کاهش هزینه‌های حمل و نقل شما کمک خواهد کرد.

بهداشت دام‌ها

یکی از موارد مهمی که در طرح توجیهی پرواربندی بره باید به آن توجه ویژه داشته باشید، بهداشت دام است. بره‌ها در صورتی می‌توانند تا وزن 50 کیلو زنده بمانند که به عنوان یک دامدار، همه اصول بهداشتی را رعایت کنید.

  • هر چند وقت یک بار باید محل نگهداری دام‌ها را سمپاشی کنید.
  • آبشخور و آخور دام‌ها باید هر روزه تمیز شوند.
  • دام‌ها را باید از طریق حمام کنه بشورید. به این ترتیب از انتقال آلودگی جلوگیری خواهید کرد و بره‌ها بیمار نمی‌شوند.
  • در محل استراحت دام‌ها یک تور قرار دهید تا از ورود حشرات جلوگیری شود.
  • غذای بره‌ها را از محل دسترسی سگ‌ها و گربه‌ها دور نگهدارید.
  • اگر بره‌ای بیمار است آن را از دیگر بره‌ها دور نگه دارید.
  • واکسیناسیون دام‌ها باید به موقع انجام شود.
  • به دام‌هایی که تازه خریدید داروهای ضد انگل بدهید و مدتی آن‌ها را در قرنطینه قرار دهید. این مهم مشخص می‌کند که بره‌های تازه وارد سالم هستند یا نه.
  • اگر قرار شد تا بره‌ای را به علت بیماری از بین ببرید، نباید گوشت آن را برای فروش در نظر بگیرید و یا به سگ‌ها بدهید. این موضوع باعث انتقال بیماری خواهد شد.

تأسیسات لازم در یک واحد پرواربندی بره

در طرح توجیهی پرواربندی بره باید تأسیسات مهمی را در محل داشته باشید. برای این موضوع هزینه‌هایی را در نظر بگیرید. البته تا جایی که امکان دارد می‌توانید از تجهیزات دست دوم هم استفاده کنید. این مهم به کاهش هزینه‌های اولیه شما منجر خواهد شد.

آغل، بهاربند، انبار، سیلو، واحد قرنطینه، چاله برای ضد عفونی کردن دام‌ها، ورودی و دریچه هوا از جمله مهم‌ترین و عمومی‌ترین تجهیزات مورد نیاز برای یک واحد دامداری است.

استخدام نیروی انسانی

استخدام نیروی انسانی، یکی از مهم‌ترین کارهایی است که باید برای آن برنامه ویژه داشته باشید. راه‌اندازی و اداره یک واحد پرواربندی بره به تنهایی امکانپذیر نیست. به همین دلیل شما به نیروهای مبتدی، نیمه ماهر و حرفه‌ای نیازمند هستید.

نیروهای نیمه ماهر و مبتدی می‌توانند در بخش خدماتی مشغول به کار شوند و نیروهای حرفه‌ای هم به عنوان کارشناس کشاورزی و دامپزشکی باید در دامداری شما فعالیت کنند. توجه داشته باشید که هر کدام از نیروهای شما باید طبق قوانین وزارت کار حقوق و مزایای لازم را دریافت کنند.

موضوع تعداد نیروهای استخدامی، ارتباط مستقیمی با وسعت کار شما دارد. از این رو هر چقدر واحد دامداری شما گسترده باشد و تعداد بره‌های بیشتری را پرورش دهید، باید نیروهای انسانی بیشتری را استخدام کنید.

کسب دانش لازم

سر و کار داشتن با بره‌ها و پرورش آن‌ها نیازمند گذراندن دوره‌های آموزشی است. اگر بدون اطلاعات لازم وارد این کار شوید، ممکن است به بره‌ها آسیب برسانید. می‌توانید دوره‌های آموزشی ویژه را در مراکز فنی و حرفه‌ای و یا مراکز آموزشی آزاد، بگذرانید.

همچنین می‌توانید با حضور در مراکز دامداری از نزدیک شاهد پرورش بره‌ها باشید. در این مراکز شما به نحوه نگهداری، رعایت بهداشت و میزان فعالیت در یک واحد دامداری پی خواهید برد.

شناسایی بازار هدف

در طرح توجیهی پرواربندی بره باید به شناسایی بازار هدف بپردازید. خوشبختانه بازار هدف گوشت بره از وضعیت خوبی برخوردار است. گوشت فروشی‌ها و مراکز خرید، از جمله مهم‌ترین خریداران گوشت بره هستند. از طرفی دیگر برخی از صنایع وابسته از جمله مراکز تهیه سوسیس و کالباس هم از گوشت بره استفاده می‌کنند.

[box type=”tip” fontsize=”18″ radius=”8″]نکته: «برای فروش گوشت بره خود به مجوز رسمی از سازمان دامپزشکی، وزرات بهداشت و درمان و همچنین مجوز بسته بندی نیاز دارید. برای بسته بندی نیز با برند خود از طریق تأسیس شرکت، به ثبت برسانید و روی بسته بندی درج کنید»[/box]

صادرات به کشورهای دیگر

صادرات گوشت بره به کشورهای دیگر یکی از مهم‌ترین راه‌های افزایش درآمد و سود است. اما باید در ابتدا نیازهای داخل به گوشت را برطرف کنید و بعد به امر صادرات بپردازید. کشورهای همسایه از جمله عراق، افغانستان، پاکستان، ترکیه، ارمنستان، باکو و برخی از کشورهای اروپایی خواهان گوشت بره ایرانی هستند.

برای اینکه روند صادرات شما با مشکلاتی مواجه نشود باید برای آن مجوزهای لازم را دریافت کنید. این مهم ضمن زمان‌بر بودن به هزینه‌هایی هم نیاز دارد که باید برای آن بودجه‌هایی را در نظر داشته باشید.

سخن پایانی…

پرواربندی بره یکی از بهترین مشاغلی است که شما به عنوان یک کارآفرین، دامدار و یا سرمایه‌گذار می‌توانید به آن ورود کنید. این طرح به دلیل سودآوری بالا، ریسک کم، ایجاد زمینه‌های اشتغال افراد به صورت مستقیم و غیرمستقیم نشان می‌دهد که از توجیه اقتصادی خوبی برخوردار است.

تنها کاری که باید انجام دهید این است که برای شروع کار باید یک طرح توجیهی پرواربندی بره قدرتمند و قابل اجرا را تدوین کنید. این مهم به شما کمک می‌کند که بدانید در طول مسیر به چه چیزهایی نیاز دارید و دقیقاً باید چه کاری را انجام دهید.

طرح 99 بزودی…

4/5 - (1 امتیاز)